Evropski zvaničnici o Mladiću

Zvaničnici EU su pozdravili hapšenje Ratka Mladića i izrazili nadu u "sasvim jasnu evropsku perspektivu" Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.05.2011.

18:38

Default images

Odobravanje stiže od zvaničnika Nemačke, Holandije, kao i od visokih predstavnika Evropske unije i NATO-a.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je hapšenje Ratka Mladića, ocenivši da je to dobra vest za celu Evropu i dobra osnova za pomirenje i evropsku budućnost regiona.

"Hapšenje Mladića je dobra vest, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za Srbiju, zapadni Balkan i time za celu Evropu'', navedeno je u izjavi Merkelove koju je saopštila nemačka vlada.

Ona je ocenila da Mladić nosi veliku krivicu ''za posebno tamne i tragične događaje u balkanskim ratovima'' i da je to jasno u slučaju opsade Sarajeva i masakra u Srebrenici.

Merkelova je naglasila da njegovo hapšenje i postupak protiv njega daju šanse za jedno stvarno i državnopravno suočavanje ''sa tim strašnim zločinima''.

''To je istovremeno najbolja osnova za pomirenje i jednu evropsku budućnost regiona'', ocenila je Merkelova. Ona je naglasila da se na Mladićevo hapšenje dugo čekalo i da i Goran Hadžić treba da bude uhapašen i izveden pred sud.

NATO: Pravda zadovoljena

Andreas Fog Rasmusen (Beta)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da "snažno pozdravlja" hapšenje Ratka Mladića i ocenio da će to omogućiti da pravda bude zadovoljena.

"Snažno pozdravljam vest da je Ratko Mladić uhapšen i da je u toku njegovo izručenje Hagu", navodi se u saopštenju Rasmusena na internet strani NATO-a.

"Skoro 16 godina od podizanja optužnice protiv njega za genocid i druge ratne zločine, njegovo hapšenje konačno nudi šansu da pravda bude zadovoljena", rekao je Rasmusen.

On je rekao da je Mladić kao vojni komandant bosanskih Srba "igrao ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda u istoriji Balkana i Evrope, uključujući opsadu Sarajeva i masakr hiljada bosanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995".

"NATO je garant bezbednosti na Balkanu u većem delu prethodne dve decenije i danas smo videli važan korak ka Evropi u celini, slobodi i miru. Ostajemo snažno privrženi pomaganju celu regiona na putu evroatlantskih integracija", navodi se u saopštenju.

EU: Dobra vest za Srbiju i region

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej pozdravio je danas hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, ocenjujući da taj dogadjaj predstavlja prekretnicu i za Srbiju i za medjunarodnu pravdu.

"Čestitam predsedniku Tadiću na njegovom ličnom vođstvu i posvećenosti koja je dovela do ovog važnog uspeha. Ponavljam svoju podršku njegovom neumornom radu u cilju evropske perspektive Srbije", naveo je Van Rompej u saopštenju.

Van Rompej je dodao da očekuje brzo prebacivanje Mladića u Haški tribunal i izrazio očekivanje da će današnje hapšenje "predstavljati jedan značajan korak bliže ka pomirenju i regionalnoj stabilnosti".

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek ističe da je hapšenje Mladića "dobra vest za Srbiju, za stabilnost regiona i da daje novi elan procesu pristupanja Srbije EU". On je podsetio, istovremeno, da je Goran Hadžić i dalje na slobodi i da moraju biti preduzeti svi mogući napori da se on uhapsi i izvede pred sud.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo takođe smatra da je hapšenje Mladića "odlična vest".

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je hapšenje Ratka Mladića kao "istorijski potez Srbije koji pokazuje da je shvatila suštinski značaj regionalnog pomirenja".

Holandija pozdravlja hapšenje

Poslanik vladajuće holandske Hrišćansko-demokratske partije Han Ten Bruke ocenio je da je hapšenje generala Ratka Mladića "odlična vest za Evropu" i rodbinu žrtava u Srebrenici.

"Ako je vest o Mladićevom hapšenju tačna i potvrđena, to je odlična vest za Evropu a, pre svega, za rođake žrtava u Srebrenici
i svim mestima na kojima je genocid počinjen. To je vest da će pravda sada biti zadovoljena", izjavio je Ten Bruke za Betu.

Član uticajnog odbora za evropske poslove parlamenta u Hagu naglasio je da je "za mnoge holandske vojnike, koji su služili u holandskom
bataljonu u Srebrenici, to dobra vest, budući da su i oni čekali na zadovoljenje pravde".

"Za Srbiju, hapšenje Mladića znači da bi trebalo da dalje reformiše svoje pravosuđe i, kao što je glavni tužilac Serž Bramerc naznačio, da uhapsi poslednjeg optuženog begunca Gorana Hadžića", izjavio je Ten Bruke.

Holandija je hapšenje Mladića postavljala kao uslov za dalje korake u integraciji Srbije u Evropsku uniju.
Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izjavio je danas, posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, da nikada nije sumnjao u "odlučnost" srpskog predsednika Borisa Tadića.

"Toplo sam čestitao predsedniku Tadiću hapšenje Mladića. Nikada nisam sumnjao u njegovu odlučnost i znam koliko je teško radio kako
bi to bilo ostvareno
", naveo je Bilt na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Bivši švedski premijer Bilt bio je jedan od glavnih zapadnih posrednika u rešavanju krize u bivšoj Jugoslaviji i bio je kopredsednik Dejtonske mirovne konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: