Slovenija: Čestitke zbog hapšenja

Čestitke i pozitivne reakcije na hapšenje Ratka Mladića stižu i iz Slovenije. Premijer Slovenije u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Tadiću.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

17:35

Default images

Borut Pahor je na konferenciji čestitao srpskim vlastima, dodavši da je to jedan od važnih koraka koji su ove godine uspeli Srbiji i njenom predsedniku Borisu Tadiću.

Pahor je Mladića okarakterisao kao "simbol genocida u Srebrenici i velikog zla koje je pogodilo jugoistok Evrope devedesetih godina prošlog veka".

"Čini se da je pravda kasnila, ali je na kraju stigla. Optuženom će biti suđeno u Hagu i ruka pravde će stići one koji su za sobom ostavili velika zla", rekao je Pahor.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk je izjavio da je ubeđen da je Srbija današnjim hapšenjem Ratka Mladića uklonila jednu od najvažnijih prepreka u njenom približavanju EU.

Predsednik Tirk je ponovio i da je Slovenija spremna da Srbiji, u okviru svojih mogućnosti, pomogne u procesu približavanja EU.

U saopštenju predsednika Slovenije se kaže i da je predsednik zadovoljan zbog činjenice da su srpske bezbednosne snage uhvatile najtraženijeg haškog optuženika i da su već pokrenuti postupci za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Danilo Tirk je istakao i da je veliki zločin i zlo nasilje nad ljudima bez zaštite i bez snage za samoodbranu, dodavši i da će svi zločinci morati da odgovaraju za svoje zločine, jer je to jedini put ka pravdi, ljudskom dostojanstvu i trajnom miru. Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova dodaje da veruje da će hapšenje Mladića, uz odgovarajuću dinamiku ispunjavanja reformi na ostalim područjima, bitno uticati na to da Srbija krajem ove godine bude korak bliže članstvu u EU.

Slovenačko ministarstvo saopštava da je sa velikom pažnjom pratilo stizanje vesti o tome da je Srbija nakon šesnaest godina, otkako je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića, uspela da ispuni jedan od poslednjih zahteva Haškog tribunala.

Slovenija smatra i da je današnje hapšenje od izuzetnog značaja, kao i da će izručivanje Ratka Mladića Haškom tribunalu biti bitan doprinos ispravljanju nepravde nanesene nedužnom stanovništvu.

Slovenačko ministarstvo ovom prilikom ponavlja i svoj stav da su hapšenja i kažnjavanja svih optuženih za ratne zločine na tlu zapadnog Balkana od ključnog značaja za proces pomirenja u celom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: