Eštonova: Srbija ima novu energiju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da je hapšenje Ratka Mladića dalo novu energiju procesu evrointegracije Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

22:38

Default images

Posle susreta sa šeficom evropske diplomatije, predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da Srbija treba da bude ambiciozna u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica Evropske unije je čestitala predsedniku Tadiću na hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, istakavši da je to važan dan za Srbiju i one koji oplakuju svoje najmilije.

"Ovo hapšenje je važan element. U proces evrointegracija Srbije udahnuta je sveža energija. Kao što je rekao predsednik, veoma je važno sprovesti promene u tehničkom smislu. U političkom smislu ovo je važan dan, ali će se u tehničkom smislu nastaviti rad na integracijama, i ja se unapred radujem završetku tog rada", rekla je Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU.

Cilj Srbije je da, pored statusa kandidata, dobije i datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. "Srbija treba da bude ambiciozna, njene institucije treba da budu ambiciozne, pogotovo kada ispunjavamo naše obaveze treba da tražimo viša dostignuća i više ciljeve kada je u pitanju naše članstvo u EU", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Strategija Srbije, kako je objasnio predsednik, jeste da u procesu evrointegracija na samom početku realizuje najteže reforme. Prema njegovim rečima ne bi smela nastati velika pauza između Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koje bi trebalo da počnu pregovore.

Osvrćući se na otpočeti dijalog o Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da očekuje što skorije rezultate, naglašavajući da Beograd nema nikakav interes da blokira postizanje dogovora. Ketrin Ešton je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila da taj proces treba da u praktičnom smislu olakša život građana Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: