Vulkanski pepeo stiže do Švedske

Pepeo iz islandskog vulkana Grimsvetena trebalo bi da stigne do jugozapada Švedske danas po podne, ali će njegov uticaj na vazdušni saobraćaj biti ograničen.

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2011.

17:44

Default images

Sa zapadne strane nalazi se drugi po veličini grad u Švedskoj Geteborg, i južnije Malme, naspram danske prestonice Kopenhagena.

Finske vazdušne vlasti saopštile su jutros da je moguće da oblak pepela neće biti toliko gust da bi poremetio vazdušni saobraćaj u Skandinaviji.

Oblak pepela, nastao posle erupcije vulkana Grimsveten na Islandu u subotu, izazvao je već ozbiljne probleme u avio-saobraćaju na Islandu, u Severnoj Irskoj i u Škotskoj, a večeras se očekuje da će, sem u Švedsku, stići i do Holandije i Nemačke.

Iz Rejkjavika stručnjaci javljaju da se visina stuba pepela koji izlazi iz vulkana Grimsveten noćas skratila sa sedam do osam kilometara na tri do pet kilometara, zbog smanjenja intenziteta erupcije, što je dobra vest za vazdušni saobraćaj.

Portparol islandske službe za civilnu bezbednost Petur Matiason rekao je da stub treba da bude viši od tri do pet kilometara da bi uticao na avio-saobraćaj.

"Mnogo manje pepela izlazi u atmosferu, što je dobra vest, bar za letove", zato što pepeo na zemlju pada u oblasti oko vulkana, naveo je Matiason.

Međutim, nebo će biti puno sitnih čestica više dana, jer će oblak pepela nastaviti da lebdi u vazduhu pre nego što padne na tlo, naveo je on.

Iako su neki letovi otkazani, vulkanski pepeo ne stiže do Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: