Vulkanski pepeo ne stiže do Srbije

Čestice pepela nastale posle erupcije vulkana Grimsvetn na Islandu nisu stigle do Srbije, a njihovo širenje zavisi od vazdušnih strujanja i same erupcije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2011.

17:42

Default images

Oblak vulkanske prašine za sada je zahvatio sever Velike Britanije i deo Skandinavije, zbog čega je i Jat otkazao letove za Kopenhagen i Geteborg.

Mnogi stručnjaci ukazuju da se erupcija vulkana Grimsvetn, koja je počela u subotu, razlikuje od prošlogodišnje koja je paralisala avio-saobraćaj u Evropi. Sada su čestice pepela krupnije i brže padaju na zemlju.

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović izjavio je da se na osnovu načina kretanja struja, čestice pepela u Srbiji ne očekuju narednih dana.

Zamenik direktora Seizmološkog zavoda Branko Dragičević izjavio je da je vulkan Grimsveten jedan od najaktivnijih na Islandu, da se širi u visinu i do 1.750 metara pa je teško prognozirati dalja dešavanja.

On je naveo da je poslednja erupcija vulkana Grimsvetn zabeležena 2004. godine, ali da ipak nije bila tako snažna kao 1783. godine kada je trajala sedam meseci i kada je jedna petina populacije nastradala.

U svetu ima oko 620 aktivnih vulkana i oko 40 odsto njih je na obodima tihookeanske ploče.

Zbog gustog oblaka pepela iz islandskog vulkana više evropskih avio-kompanija i u utorak je bilo prinuđeno da otkaže letove ka Škotskoj i iz nje, a kod nekih transatlantskih letova dolazi do kašnjenja. Takođe su otkazani i letovi za skandinavske zemlje.

Prema informacijama evropske kontrole leta "Eurokontrol", ako se nastavi erupcija pepela istim intenzitetom, oblak bi mogao u četvrtak stići do zapada Francuske i severa Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: