RTS se izvinjava za program '90-ih

Upravni odbor RTS uputio je izvinjenje onima koji su '90-ih godina u programu te medijske kuće bili predmet uvreda, kleveta i govora mržnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

16:35

Default images

UO RTS je na svojoj prvoj sednici u sredu osetio i potrebu da se odredi prema društvenoj i političkoj ulozi te kuće tokom devedesetih godina.

UO RTS je konstatovao sa žaljenjem da je program RTB i RTS bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom '90-ih u svrhu diskreditovanja političke opozicije i njenih vodećih ličnosti, kao deo propagande nedemokratskog režima.

Ocenjuje se da su "RTB i RTS više puta svojim prilozima povredili osećanja, moralni integritet i dostojanstvo građana Srbije, humanističkih intelektualaca, pripadnika opozicije, kritički usmerenih novinara, pojedinih manjina, verskih zajednica i susednih naroda i država". U saopštenju UO RTS-a se ističe da će ubuduće nastojati da se kroz televizijske i radijske programe javnog servisa dosledno sporovode načela iz Ustava Srbije o vladavini prava, socijalnoj pravdi, građanskoj demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima i drugom.

Kako se navodi, UO će biti posvećen i ulozi u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i etničkih grupa u Srbiji, a zalagaće se i za unapređenje obrazovnog, kulturnog i naučnog programa RTS-a.

Bolje ikad nego nikad

Član UO, psiholog Žarko Trebješanin kaže da se današnja RTS dosta promenila u odnosu na onu iz 90-ih. Prema njegovim rečima jedino je što je televizija ostala dužna prema građanima jeste upravo izvinjenje.

"Da li je to moglo i ranije? Verovatno je da je moglo, ali opet ja mislim nikada nije kasno i da je to ono što je neophodno da se učini neka, možda i mora malo vreme da prođe da stvari sazru, ali ja sam veoma zadovoljan da je to napravljeno", kaže Trebješanin.

U nezavisnom Udruženju novinara Srbije kažu da za izvinjenje UO RTS-a nikada nije kasno i da je on sada dobrodošao.

"Mi bi smo želeli da se priča o RTS-u ne završi samo na ovom saopštenju i nadamo se da će tužilac za ratne zločine u postupku koji vodi po našoj krivičnoj prijavi utvrditi odgovornost pojedinaca za ratno huškačku propagandu koja je vršena tokom 90-ih to bi bila i prava i moralna i profesionalna satisfakcija i za građane i za sve kolege koji su u tim vremenima ostali bez posla", kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: