Pepeo sa Islanda stiže do Britanije

Za sada bez većih poremećaja vazdušnog saobraćaja zbog erupcije vulkana na Islandu. Problemi mogući tokom nedelje.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2011.

16:21

Default images

Britanska služba civilnog vazduhoplovstva saopštila da postoji mogućnost da u utorak letovi u severnim delovima zemlje budu obustavljeni zbog vulkanskog pepela.

Oblak pepela iz islandskog vulkana Grimsvetn širi se ka severoistoku Evrope izazivajući zabrinutost da će doći do pometnje u avio-sabraćaju, kao pre godunu dana.

Meteorolozi predviđaju da će oblak pepela tokom noći, do sedam časova po srednjoevropskom vremenu, prekriti čitavu Irsku, Škotsku i delove severne Engleske, javio je Rojters.

Portparolka britanske meteorološke službe rekla je da bi pepeo iz najaktivnijeg islandskog vulkana do drugih delova Velike Britanije mogao da dođe krajem nedelje, ali da se još ništa ne može sa sigurnošću tvrditi, kao i da postoji mogućnost za pojavu jakih vetrova.

Irska vazduhoplovna služba je, međutim, saopštila da ne očekuje da će u narednih 48 sati doći do poremećaja u vazdušnom saobraćaju na njenoj teritoriji, ali da bi to moglo da se dogodi kasnije ove nedelje.

Erupcija vulkana Grimsvetn počela je pre dva dana i najjača je aktivnost ovog vulkana u poslednjih više od sto godina.

Island je u nedelju obustavio vazdušni saobraćaj na svojoj teritoriji, u ponedeljak je to učinila Danska za deo vazdušnog prostora iznad autonomne teritorije Grenland, dok je norveška kompanija "Avinor" saopštila da planira da obustavi letove od kopneneg dela Norveške do arktičkog arhipelaga Svalbard.

Evropski stručnjaci su upozorili da bi, ukoliko se erupcija Grimsvetna nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo mogao da tokom nedelje dođe i do delova Francuske i Španije.

Ovaj vulkan leži ispod nenaseljenog najvećeg glečera Vatnajokul na jugoistoku Islanda, a njegova poslednja erupcija registrovana je 2004. godine. Gost vesti B92 bio je zamenik direktora Seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragićević, koji je govorio o najnovijoj situaciji na Islandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: