"RS ima pravo na referendum"

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko je ponovio da RS ima pravo, na osnovu Dejtonskog sporazuma, na organizovanje referenduma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

15:19

Default images

On je takođe izrazio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora, čime je razrešena kriza u BiH.

"Ja sam još jednom objasnio stav Rusije u vezi referenduma i sadašnje situacije. Rusija je dosledna i imala je sadržajan i potpuno utemeljen stav na Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Harčenko posle razgovora s predsednikom SDS Mladenom Bosićem u Banjaluci.

Harčenko je rekao da je sa Bosićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u BiH i u RS, izrazivši nadu da postoje šanse za formiranje centralnih vlasti na nivou BiH.
On je naveo da su pregovori najbolje rešenje za neka pitanja.

Nameru RS da van snage stavi odluku o referendumu Harčenko nije hteo da komentariše, navodeći da je sve rekao i da "čeka i prati razvoj situacije".

Predsednik RS Milorad Dodik je, posle razgovora 13. maja u Banjaluci sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, rekao da za sada nije neophodan referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o sudu i tužilaštvu BiH. Eštonova je tom prilikom izrazila spremnost EU da se angažuje na otvaranju strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa u BiH.

Bosić je rekao da je SDS podržala incijativu raspisivanja referenduma o sudu i tužilaštvu BiH i da neće menjati svoj stav ni na narednom skupšitnskom zasedanju, naglasivši da je pravo RS po pitanju referenduma u Savetu bezbednosti podržala i Rusija.

Ruski ambasador u BiH razgovarao je i sa premijerom i predsednikom RS Aleksandrom Džombićem i Miloradom Dodikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: