Deca u Srbiji sve gojaznija

Deca u Srbiji su sve deblja i bolesnija. Čak 15 odsto dece predškolskog uzrasta ima višak kilograma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

15:25

Default images

Nažalost raste broj mališana s povišenim krvnim pritiskom i šećernom bolešću. Deca tokom dana najviše vremena provode u školi i hrane se najčešće kupujući užinu u objektima brze hrane, koji su često i u samoj školi.

I dok naša deca uživaju u pecivima, picama i hamburgerima, to im ozbiljno može narušiti zdravlje.

"Brza hrana nužno utiče na pojavu gojaznosti. Ona za posledicu ima brojne bolesti krvnog sistema. Masnoće koje se koriste za pravljenje peciva su zasićene masti, ulja koja na visokoj temperaturi prelaze u transmasne kiseline koje su veoma štetne za krvne sudove", kaže Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista.

"Danas mi u svakodnevnoj internističkoj praksi se susrećemo sa praktično epidemijom metaboličkih poremećaja i to su već metabolički poremećaji koji odgovaraju odraslom uzrastu, znači tip dva dijabeta", naglašava Svetlana Petrović, internista

Broj dece obolele od dijabetesa tipa dva naglo raste, a prosečni uzrast je samo 13,5 godina. Zbog nepravilne ishrane sve je više dece i sa povišenim krvnim pritiskom.

"Sve one namirnice na kojima se i zasniva uglavnom ishrana današnje mlade populacije kao što je namirnice koje se kupuju u pekari, u prodavnicama brze hrane, namirnice koje se kupuju upakovane u celofan u samoposlugama kao što su razne vrste keksa, ishrana u restoranima je izuzetno bogata natrijumom, kuhinjskom soli....", kaže Branko Jakovljević sa Instituta za ishranu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Alarmantni zdravstveni karton dece u Srbiji ne razlikuje se mnogo u odnosu na one u drugim zemljama Evrope. Međutim, razvijene zemlje primenjuju mere predostrožnosti. Tako je, na primer, Francuska još 2005. u cilju zaštite dečjeg zdravlja zabranila prodaju brze hrane u školskim dvorištima. Ubrzo potom učinila je to i Velika Britanija. Skandinavske zemlje su zabranile reklamiranje. U Srbiji se, nažalost, po ovom pitanju, još ništa ne preduzima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: