Amfilohije: Ko sme da razara crkvu?

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da posao “glavara” u Crnoj Gori nije da se bave uređenjem pravoslavne crkve koja tu postoji vekovima.

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2011.

20:39

Default images

Prema Amfilohiju, državni zvaničnici bi trebalo da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom.

Amfilohije je, nakon osveštavanja obnovljene Crkve Svetog Nikole, u selu Glavati u Donjem Grblju, kazao da je to veliko bezumlje, i da se tako nešto nikada nije događalo u Crnoj Gori.

"Jedan od naših glavara (Ranko Krivokapić), juče na Lovćenu, kod Petra Drugog Petrovića Njegoša, reče - vratićemo mi imovinu Mitropolije i Manastir na Cetinju”, rekao je mitropolit i zapitao: “Kome će oni to vratiti?“

Amfilohije smatra da takve priče ne bi smele da se čuju u jednoj pravnoj državi, iz usta ljudi koji su na čelu najviših zakonodavnih ustanova, i podsetio da je crkva u Crnoj Gori odvojena od države i država od crkve.

"Otkuda i ko to smatra da ima pravo da iznutra razara crkvu i da uređuje poredak te crkve?“, zapitao je on.

Amfilohije je naglasio da crkva ima svoje zakone i vekovno ustrojstvo i da samo ona može menjati svoj poredak i stvarati svoje nove eparhije.

"Jer, države dolaze i prolaze, a granice crkve su bezgranične. Crkva božja nema granica, pa je i naša pomesna srpska crkva danas raširena na svih pet kontinenata“, dodao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Njihov posao je da se bave siromaštvom, korupcijom, pljačkom i otimačinom kojih je, kako je naveo, mnogo u Crnoj Gori.

"Te bolesti treba lečiti, treba popraviti ekonomsko stanje koje je razarajuće i koje je dovelo do ekonomske propasti. To je posao onih na vlasti u Crnoj Gori, a neka crkvu božju ostave da radi svoj posao“, poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: