Đukanović očekivano na čelu DPS-a

Dosadašnji lider DPS-a Milo Djukanović ponovo je izabran na tu funkciju, na šestom kongresu te stranke održanom u Podgorici.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.05.2011.

15:07

Default images

Đukanović je bio jedini kandidat za tu najvišu partijsku funkciju.

Za potpredsednike DPS-a izabrani su Filip Vujanović, Svetozar Marović, Željko Šturanović i Igor Lukšić. Obraćajući se delegatima, Djukanović je poručio da će DPS zagovarati crnogorski jezik, jednu crkvu i prevazilaženje podela.

Đukanović se, posle dve decenije na najvisim državnim poslovima, povukao sa premijerske funkcije da bi Crna Gora prošlog decembra dobila kandidaturu za članstvo u EU.

Počeo je kao sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore 1989, a kada se krajem devedesetih distancirao od Slobodana Miloševića dobio je podršku Zapada.

Tužilaštvo u Bariju podnelo je protiv Djukanovića optužnicu zbog "mafijaškog udruživanja i švercovanja cigareta", ali je on te otužbe demantovao rečima da je savršeno spokojan i da su te optužbe ništa drugo do "pucanj u prazno".

Djukanović se javno izvinio Hrvatima "za sve zlo koje su im Crnogorci načinili“.

On je nekada tvrdio da je "Kosovo bedem srpskog i crnogorskog naroda koji ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka”, kao i “nebrojano puta smo rekli da se Kosovo mora braniti svim sredstvima“, ali je pre dve godine na predlog njegove vlade Crna Gora priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

"Crnogorski jezik i crkva"

Milo Đukanović izjavio da je jedan od ključnih zadataka DPS-a učvršćivanje nacionalnog i duhovnog identiteta, kao i prevazilaženje tradicionalnih podela.

Đukanović je najavio zalaganje za standardizaciju crnogorskog jezika i objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Đukanović je u uvodnom referatu na šestom stranačkom kongresu DPS-a kazao da obnovom državnosti nisu završeni poslovi po pitanju identiteta.On je ocenio da je "duhovno i kulturno obezličavanje koštalo Crnu Goru ozbiljnog problema diskontinuiteta institucija kulture i pogubnog kulturnog zaostajanja".

"Zato treba dalje afirmisati značajne kulturne iskorake i dostignuća, pout standardizacije crnogorskog jezika kao zvaničnog jezika, a ne samo jezika nacionalnih Crnogoraca", kazao je doskorašnji premijer i lider vladajuće partije.

Prema Đukanovićevim rečima DPS, u cilju prevazilaženja tradicionanih podela, "mora odgovorno podsticati" pravoslavne vernike u Crnoj Gori da krenu putem objedinjavanja i dostizanja pune organizacione samostalnosti pravoslavne crkve s ciljem istinske posvećenosti dobru države i njenih građana, što je i deo novog stranačkog programa.

"Samo će duhovno i ekonomsko utemeljenje države Crne Gore pouzdano i konačno obuzdati nosioce politike podrivanja crnogorskog državnog statusa", kazao je Đukanović i poručio da njegova partija "ostaje stožer, koji će dati odgovore na preostala pitanja koja opredeljuju stabilnost i večnost crnogorske države kuće."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: