Ukinuta presuda za napad na Pančića

Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži zbog napada na novinara Teofila Pančića i naložio novo suđenje.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

15:13

Default images

Naime, Mladenović i Žuža su bili osuđeni na po tri meseca zatvora.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da Prvi osnovni sud u Beogradu nije tokom postupka pouzdano zaključio da su Mladenović i Žuža znali da napadaju novinara Teofila Pančića, kao i da li je motiv njihovog napada sama profesija Pančića ili eventualno neslaganje sa sadržinom njegovih tekstova.

Iz tih razloga, kako se navodi u saopštenju, prvosrepena presuda se nije mogla ispitati u delu odluke o krivičnoj sankciji.

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 21. septembra 2010. godine Mladenovića i Žužu za krivično delo nasilničko ponašanje i njima je ukinut pritvor i zamenjen za meru zabrane napuštanja boravka, a izrečena im je i mera zabrane prilaska oštećenom Pančiću na udaljenost bližu od sto metara.

Mladenović i Žuža su 24. jula 2010. godine oko 23 sata u Zemunu u autobusu javnog prevoza na liniji 83 po prethodnom dogovoru napali Pančića i udarali ga šipkom i rukama.

Teofil: "Ukinuta loša presuda"

Novinar "Vremena" Teofil Pančić izjavio je da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo "lošu presudu" kojom su Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni na po tri meseca zatvora jer su ga tukli u autobusu, ali da mu nije jasan motiv za ukidanje presude.

"Još mi nije jasno da li je Apelacioni sud video problem sa presudom koji vidim ja, a to je da prvostepena presuda apsolutno nije uzimala u obzir moje novinarsko svojstvo, nego je zapravo kupila priču napadača da su me oni napali potpuno slučajno. Za mene nije sporno ukidanje presude kao takvo, ali je sporan motiv, dakle, da li je motiv da se utvrdi prava istina ili je motiv da se čak i tako slaba presuda dodatno obesnaži", rekao je Pančić agenciji Beta. Pančić je rekao da prvostepena presuda uopšte i ne uzima u obzir to da je on novinar.

"Po prvostepenoj presudi, oni su jednostavno, tako, pijani klinci koji su tražili žrtvu i videli nekog dugokosog tipa i tako dalje, tako da to za mene nije ništa novo. Nisu oni ukinuli jednu dobru presudu, jer u prvostepenoj presudi apsolutno nije ustanovljeno da su oni mene napali zato što sam novinar, to je problem sa prvostepenom presudom", rekao je Pančić.

Dodao je da ukidanje presude može da tumači ili kao činjenicu da je problem što se prvostepena presuda nije time pozabavila, što bi bilo tačno, ili da je po Apelacionom sudu problem što se uopšte pominje da je on novinar.

"Stvarno ne znam šta je u pitanju", rekao je Pančić. Možete pogledati video snimak sigurnosne kamere u noći napada 24. jula 2010. godine, koji je objavio MUP Republike Srbije.

Ko su napadači na Pančića

Danilo Žuža i Miloš Mladenoviæ (Foto: MUP)
Devet dana nakon napada na Teofila Pančića u autobusu 83, policija je u saradnji sa BIA uhapsila dvojicu napadača Danila Žužu (1991) i Miloša Mladenovića (1992).

Njihov identitet je utvrđen na osnovu DNK analize, pošto su, kako je 3. avgusta prošle godine pojasnio ministar policije Ivica Dačić, na predmetu kojim je Pančić pretučen pronađeni tragovi DNK napadača. Sigurnosne kamere su snimile napadače s leđa, zbog čega oni nisu mogli biti identifikovani samo na osnovu snimka, pojasnio je tada Dačić.

Nakon hapšenja napadača, mediji su proveravali Fejsbuk profile Danila Žuže i Miloša Mladenovića, na osnovu čega su objavili da su mladići nacionalisti i pripadnici desničarskih grupa.

Za krivično delo nasilničko ponašanje, za koje su osuđeni Mladenović i Žuža, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, ali su oni, kao mlađi punoletnici, i do tada neosuđivani, osuđeni na kaznu ispod zakonskog minimuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: