Stranci u Srbiji vole život na selu

Veliki broj stranaca koji dođu u Srbiju odlučuju se da žive na selu. U našoj zemlji živi nešto više od 23 000 stranaca.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

20:05

Default images

Za mnoge od njih Srbija nije samo privremeni rad, odmor ili provod, već mesto za život.

Neki se za život u Srbiji opredeljuju zbog razloga ekonomske prirode, dok drugi vide Srbiju kao zemlju sloboda, u kojoj bi da provedu ostatak života.

Nakon Vijetnama, Burgarske i Albanije, Francuskinja Aziliz Tupen odlučila je da deo života provede u Srbiji. Profesorka francuskog jezika i direktorka Francuskog kulturnog centra u Nišu Aziliz je po isteku mandata odlučila da narednih godinu dana ne menja adresu. Spada među sve brojnije strance kojima Srbija nije samo zanimljiva turistička destinacija već i mesto za život u kom se dobro osećaju.

"Ovde mi je zaista prijatno. Čini mi se da ima dosta sličnosti između francuskog i srpskog mentaliteta. Brzo sam se uklopila, lako našla nove prijatelje, upoznala sam okolinu, izlazim i normalno živim", kaže Aziliz.

Nisu samo osećaj dobrodošlice, rodbinske veze, prirodna bogatstva ili zdrav način života razlozi zbog kojih sve više stranaca bira Srbiju za mesto boravka. Za mnoge od njih, naročito Evropljane, život u Srbiji je daleko jeftiniji od života u zemljama iz kojih potiču, naročito ako primaju deviznu penziju.

Posle radnog veka u Nemačkoj Rolf Kubl je za život izabrao selo u blizini Požege. Oženjen Beograđankom Svetlanom vreme provodi u živopisnom selu.

"U Nemačkoj je život daleko stresniji. Ovde se može slobodnije živeti nego tamo. Ovde možete da radite stvari koje su u Nemačkoj nezamislive. Tamo se živi da bi se radilo, a ovde se radi da bi se živelo. Ko shvata ovu razliku, nema volju za Nemačkom", kaže Rolf.

Suzana Kobl, penzionerka iz Nemačke, kaže da je bitan razlog zašto se opredelila za život u Srbiji ekonomske prirode.

"Nemoguće je na zapadu živeti sa penzijom koju sam posle trideset i nekoliko godina zaradila. Možeš da vegetiraš, ali ne i da živiš. Sa tom penzijom ovde živim kao bubreg u loju. Ovaj narod ne ume da ceni ovu slobodu koju ovde ima. Ovde je ogromna sloboda. I zbog toga stranci masovno dolaze u našu zemlju da žive", kaže Suzana Kobl.

Rolf i brojni prijatelji koje gosti slobodno vreme najčešće provode istražujući zapadnu Srbiju u terencu ruske proizvodnje, koji je za srpske puteve prilagodio prema nemačkim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: