Kako je Milošević govorio o Oluji

Agencija Sense objavila je transkripte sednica Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije za vreme Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2011.

21:08

Default images

Iz transkripata se vidi da su Milošević i generali delili stav da su krajinski Srbi sami krivi za Oluju, jer su odbili sve mirovne predloge i nisu pokušali ni da se brane.

Transkripti su korišćeni na suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Vojske Jugoslavije, koji čeka presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Monolog Slobodana Miloševića i optužujuće reči upućene Milanu Martiću izrečeni su na sastanku sa krajinskim vodstvom na sednici Vrhovnog saveta obrane Jugoslavije 14. avgusta 1995. nakon operacije Oluja.

"Utekli su k'o zečevi, a sada hoće da ih Jugoslavija brani. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginuli držeći linije…"

"Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine. Napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca, nisu se mogli braniti ni 12 sati."

"Da smo istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne? Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: