Deca gladna dolaze na nastavu

Oko 80 odsto učenika specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici dolazi gladno na nastavu, a užina u školi je jedino što pojedu tog dana.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

10:12

Default images

Njima su najčešće jedini obrok dva tanka parčeta hleba sa malo namaza.

To su deca čije porodice žive od socijalnog zbrinjavanja, dok u školi kažu da ni oni ne mogu da im obezbede više od parčeta hleba dnevno.

Ta deca na nastavu uglavnom dolaze gladna jer potiču iz socijalno najugroženijih porodica. Zbog toga ne čudi što jedva čekaju ponedeljak, jer im se tada za užinu servira parče hleba sa pekmezom. Svi uglavnom traže još, ali hrane za ove mališane nema. "Pre smo dobijali humanitarnu pomoć koju smo koristili za kuvanje, toga odavno nema. Naša deca jesu gladna, zaista su gladna. Okrajke dajemo starijoj deci, njima treba više snage, a ovi manji, kako kad, nekada dobiju malo više, nekada malo manje, raspodelimo im koliko imamo", kaže Biljana Sedlak, servirka hrane u specijalnoj školi "Žarko Zrenjanin".

Oko 80 odsto ove dece kod kuće boravi u lošim materijalnim i stambenim uslovima. Roditelji su uglavnom nezaposleni, pa višečlane porodice žive samo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Često nemaju kupatilo, ali ni struju.

"Porodice žive u starim, ruiniranim kućama, sa zemljanim podom, bez grejanja, tako da nam se dešavalo da kad odemo u porodicu u zimskom periodu zateknemo decu kako drže između nogu plastične flaše napunjene vodom i na taj način se greju", objašnjava socijalni radnik Momčilo Cvijetić.

Specijalna škola "Žarko Zrenjanin" je najstarija ustanova tog tipa u Vojvodini. Ovo je ujedno i srednja i osnovna škola, ali i boravak za starije od 18 godina. Jedino boravak za punoletne finansira lokalna samouprava i za njih su obezbeđeni doručak i ručak. Međutim, o ostalima nema ko da brine. Za ukupno 311 đaka škola nije u obavezi da priprema obroke, ali to rade jer neki zbog gladi nisu u stanju da prate nastavu.

"Zahvaljujući fiskulturnoj sali koju izdajemo posle nastave i vikendom, našoj deci pripremamo svako jutro užinu. Užina, naravno, nije kvalitetna kao što bi trebalo da bude, ali mi činimo sve što je u našoj mogućnosti", kaže direktorka škole Jovanka Tešanović.

Od izdavanja sale za fizičko plaća se i zubar, kako bi se deci bar besplatno popravljali zubi. Takođe, stanje sa garderobom je bolje nego sa hranom jer im pomažu "Crveni krst" i ali građani. Ipak, kuvani obrok je za mnogu decu prava retkost.

Kao ni drugoj deci, ni učenicima specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici nije dovoljno jedno parče hleba dnevno. Donacije u hrani su retke i, kako kažu u ovoj ustanovi, sastoje se od svega nekoliko kantica eurokrema uoči praznika.

Fond B92 donira 500 000 dinara iz akcije "Hrana za sve"

Fond B92 će iz sredstava prikupljenih u akciji "Hrana za sve" kao prvu pomoć za obroke za učenike škole "Žarko Zrenjanin" donirati 500.000 dinara, što je dovoljno za plaćanje minimuma troškova jednog skromnog obroka svakog dana do kraja godine. Pozivamo donatore da se pridruže u solidarnosti i da pomognu učenicima i nastavnicima ove škole kako bi se omogućilo i spravljanje kuvanih obroka. Svi koji žele da pomognu mogu se obratiti na SOS broj telefona Fonda B92 064 8141242 ili donirati 100 dinara kao SMS poruku za akciju "Hrana za sve" na broj telefona 2500 koji važi za sve mreže u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: