Lakše zapošljavanje kao krizna mera

U Vladi kažu da je rasterećenje obaveza plaćanja doprinosa samo krizna mera, a da će pravi talas zapošljavanja nastati tek kad se bude pokrenula privreda.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

15:45

Default images

Nezaposleni u Srbiji juče su od Vlade dobili novu nadu da će pronaći posao - poslodavci su rasterećeni obaveza ukoliko u narednih godinu dana uposle novog radnika.

Ipak, obaveštenja, pa makar i dobra, u Srbiji očigledno putuju dugo.

Vesti o juče donetim merama vlade koje treba da olakšaju zapošljavanje novih ljudi izgleda još nisu stigle do beogradskog biroa rada:

Ne znam, prvi put čujem, stvarno.

Na crno radim još od svoje 15. godine. Tako da uopšte i ne znam o čemu se radi, tako mi više finansijski odgovara.

Čisto sumnjam da će nama bilo šta pomoći, žao mi je.

Vladine mere posebno su usmerene na radnike mlađe od 30 i starije od 45 godina, a njih je ukupno dve trećine među evidentiranima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Vlada je postavila i uslov da novi radnik mora biti bar 6 meseci na evidenciji da bi ušao u program. Manje od pola godine posao na birou čeka samo 24 posto prijavljenih, dok čak tri četvrtine može da konkuriše na ovaj način. Tišina u proizvodnom pogonu za stolariju koji je posetio B92 - radnika duplo manje nego pre dve godine, a nema ni planova za nove, jer jednostavno nema cirkulacije novca na tržištu. Kažu da je za ovakve mere vreme bilo pre dve godine.

"Možda olakšati podsticaje sa nekim manjim kamatama, možda zakone sprovesti u smislu sigurnije naplate, obezbeđenja naplate i da to bude neki prioritet. Vi nemate cirkulaciju. Ovde se uvek vodi evidencija i bave se zapošljavanjem, a privreda stagnira", kaže Miroslav Velimirović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Nove vladine mere u narednih godinu dana testiraće i sama vlada pa će na osnovu rezultata proceniti koji će biti dalji koraci srpske poreske politike.
"Dok ekonomija ne uhvati jedan veći zalet, veću dinamiku rasta ne obezbedi, a to je oko 4 odsto realnog rasta godišnjeg BDPa, tek sa tom dinamikom počinje prirodno traženje novog zapošljavanja. Do tada to ide teško i mi smo svedoci toga u poslednje dve-tri godine i u tom smislu država mora sa vanrednim merama da pomaže", kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik Mirka Cvetkovića.

Mere će tek analizirati i Fiskalni savet, koji najavljuje da će rezultate sledeće nedelje proslediti vladi, skupštini pa i javnosti.

Atanacković: Razvoj privrede jedino rešenje

Sa vladom je saglasno i Udruženje poslodavaca, u kome kažu da je svaka mera dobra ako proizvede dobre rezultate, ali da je razvoj privrede jedino rešenje.

"Mislim da će se statistički povećati broj zaposlenih, jer ako poslodavca bude manje koštalo da prijavi nekoga ko je i do sada radio kod njega ali na crno, on će ga prijaviti i on će se pojaviti kao novozaposleni", rekao je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije gostujući u Vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: