Artemijevim monasima mesto na KiM

Uoči Sabora Srpske pravoslavne crkve, Srpsko nacionalno veće severnog Kosova nudi da bude posrednik u razgovorima između raščinjenog vladike Artemija i crkve.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

23:47

Default images

Predsednik SNV-a Milan Ivanović kaže da je mnogo vernika do sada potpisalo peticiju za povratak Artemija na Kosovo.

Ivanović Artemija opisuje kao najjaču uzdanicu srpskog naroda na Kosovu, u najtežim vremenima.

"Ako smemo da se ponudimo i kao medijator i za ove razgovore među braćom, da Sabor donese jedinu moguću, realnu, racionalnu, pragmatičnu odluku da se monasi vladike Artemije vrate na prostor Kosova i Metohije", kaže Ivanović.

Bivši vladika raško-prizrenski Artemije raščinjen je odlukom Sabora u novembru prošle godine, kada je vraćen u red monaha.

On je, međutim, nastavio da drži verske službe sa grupom odmetnutih monaha, koje je SPC nazvala sektom. Redovno prolećno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve počinje u ponedeljak, a među temama biće i status raščinjenog vladike Artemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: