Stabla drveća će dobiti čipove

Na osnovu preporuka EU, radi sprečavanja zloupotreba i nelegalne trgovine drvima "Srbija šume" će uskoro "čipovati" stabla drveća koje je u njihovom vlasništvu.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

12:07

Default images

Inače, taj metod već se primenjuje u zemljama EU.

JP "Srbija šume" u saopštenju navode da su propisali uputstvo o izradi i korišćenju pločica za obeležavanje šumskih drvnih sortimenata, kao i hologramski zaštićene otpremnice i propratnice za promet svih drvnih sortimenata.

Pločicom se obeležavaju vredniji drvni sortimenti, tehničko drvo i ostalo tehničko drvo (trupci, itd), koji će u zavisnosti od klase dobiti različito obojene pločice.

Na njima će biti upisani podaci o nazivu šumskog gazdinstva, oznaka standarda da drvo potiče iz sertifikovane šume (FSC standard), kao i broj pločice.

JP "Srbija šume" do kraja godine ima u planu i uvođenje terenskih računara sa integrisanim barkod čitačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: