Godišnje jedna Jagodina manje

Svake godine broj stanovnika u Srbiji umanji se za 30.000 do 35.000, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Izvor: Beta

Utorak, 10.05.2011.

14:12

Default images

On je ocenio da to znači da se godišnje u Srbiji ugasi grad veličine Rume ili Jagodine.

Prema podacima iz 2009. godine od 7,3 miliona stanovnika Srbije 30 odsto živi na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada, a kako je rekao Vukmirović, žene su te koje sa sela odlaze češće od muškaraca. Prema podacima, u prestonicu Srbije godišnje dođe oko 50.000 stanovnika.

Vukmirović je rekao da se broj stanovnika u Srbiji u poslednjih 10 godina smanjio za 200.000.

On je dodao da se negativan prirodni priraštaj u centralnoj Srbiji beleži od 1992. godine.

"Samo 11 opština je prema istraživanju iz 2009. godine imalo pozitivan prirodni priraštaj", istakao je Vukmirović.

Prema njegovim rečima demografsku sliku Srbije karakteriše visoka starost stanovništva, odnosno prosečna starost stanovnika Srbije je 41,2 godine, stopa nataliteta 1,4, dok u 370 sela u poslednjih 10 godina nije rođeno nijedno dete.

On je u vezi s tim dodao i da je svako peto domaćinstvo u seoskim naseljima staračko, a više od 60 tih domaćinstava je samačko.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić istakao je da je grad pokrenuo inicijativu za osnivanje Saveta za migracije, koji bi trebalo da odgovori na pitanja ko dolazi u glavni grad, koliko se zadržava i kad napušta prestonicu.

Krkobabić se osvrnuo i na nehigijenska naselja kojih, kako je naveo, u Beogradu ima oko 120.

"Oko 50 odsto njih nema lična dokumenta, ne znamo ko su oni, neki ne znaju na srpskom da nam odgovore na pitanja", rekao je on ističući da je većina ljudi koji su živeli u nehigijenskom naselju ispod mosta Gazela bila iz unutrašnjosti.

Problem niske stope nataliteta u Raškoj oblasti humanitarna organizacija "Stara Raška" pokušava da reši dovođenjem devojaka iz Albanije koje bi sklapale brakova sa momcima iz tog kraja.

Prema rečima sekretara te humanitarne organizacije Čeda Vučičevića za tri godine koliko traje projekat dovođenja Albanki, oženilo se više od 300 momaka starosti od 25 do 35 godina.

"Želimo da mladi ostanu u Raškoj, gde sada Srbi čine 30 odsto, a Muslimani 70 odsto stanovništva", dodao je on.

Novi popis stanovništva započeće u oktobru i obuhvatiće i popis beskućnika, podatke o bračnim i vanbračnim zajednicama, migracijama i kompjuterskoj pismenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: