MMF pomaže Rumuniji

Najveći problemi Rumunije su državne kompanije, fiskalna politika, javni rashodi i inflacija, izjavio je u Bukureštu šef misije MMF-a Džefri Frenks.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

17:47

Default images

On je rekao da od fiskalne reforme zavisi hoće li u 2012. god. plate u javnom sektoru biti blizu nivoa na kojem su bile pre no što su juna 2010. god. smanjene za 25 odsto.

U vezi sa liberalizacijom cene gasa, Frenks je naveo da će se do 2013. godine cena slobodno formirati za preduzeća, a za građane od 2013. do 2015. godine.

Rumunija je krajem marta zaključila novi dvogodišnji sporazum sa MMF od tri i po milijarde evra koje može povući u slučaju potrebe.

Na osnovu tog sporazuma Rumunija dobija i milijardu i po evra od Evropske komisije i 400 miliona evra od Svetske banke.

Vlada Rumunije će morati da proda znatan paket akcija državnih kompanija, prvenstveno iz energetskog sistema - Hidroelektrike, Nuklearelektrike, Romgasa i Transgasa, i da privatizuje energetske komplekse Turčešti, Rovinari i Krajova.

Neefikasna državna preduzeća iz drugih oblasti treba restrukturirati, dokapitalizovati i na njih primeniti iskustvo privatnog sektora, a u nekim slučajevima dovesti direktore iz privatnog sektora.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je juče državne kompanije oštro kritikovao zbog lošeg upravljanja, neefikasnosti i velikih gubitaka koje plaćaju rumunski građani.

Basesku je naveo da je na čelu mnogih od tih kompanija politička klijentela vladajućih partija, a sada Demokratske liberalne partije.

Analitičari su prokomentarisali da Basesku "nije juče došao" i "nije od juče predsednik", već gotovo sedam godina, te su ga upitali zašto do sada nije ništa učinio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: