Josipović: Fer suđenje Sanaderu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da će, posle izručenja iz Austrije, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u Zagrebu imati pravedno suđenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

16:08

Default images

"Svi u Hrvatskoj mogu imati pravedno suđenje, pa tako i bivši premijer Ivo Sanader", rekao je Josipović, koji boravi u italijanskom gradu Firenci.

On je naveo da je uveren da će suđenje Sanaderu, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i umešanost u korupciju, biti pod lupom ne samo hrvatske, već i međunarodne javnosti.

"Uveren sam da će naše sudstvo doneti zakonitu i pravednu presudu", rekao je Josipović, koji nije želeo da prejudicira kakva će biti presuda.

Austrijski sud u Salcburgu danas je odobrio izručenje Sanadera Hrvatskoj.

Sanaderov bečki advokat Verner Supan najavio je odmah žalbu na odluku suda, jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. To je i Sanader tvrdio pre dva meseca, kada sud nije doneo odluku o izručenju.

Supan je objasnio da ima 14 dana za podnošenje žalbe Višem sudu u Lincu, a nakon toga može proći par nedelja dok ta viša sudska instanca ne donese odluku. Do odluke višeg suda Sanader ostaje u pritvoru u Salcburgu, u kome je od 10. decembra prošle godine.

Predsednik suda u Salcburgu Hans Ratgeb rekao je novinarima da je Supan najavio da će podneti dve žalbe. Prva se tiče nastavka pritvora, a druga je protiv odluke suda o odobrenju za izručenje Sanadera.

Pravni zastupnik Sanadera je zatražio da se njegov štićenik pusti na slobodu uz kauciju, ali sud taj zahtev nije prihvatio jer je doneo odluku o ekstradiciji. Predsednik hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski je za B92 ocenio da je Sanaderova izjava da neće dobiti fer suđenje paradoksalna.

Sanader se tereti za udruživanje u izvršenju krivičnog dela u slučaju izvlačenja milionskih iznosa iz državnih preduzeća i ministarstava preko agencije "Fimi-medija", kao i za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i petrohemijskog preduzeća "Dioki".

Sumnjiči se i za uzimanje provizije od 3,5 miliona kuna (oko 500.000 evra) tokom pregovora sa "Hipo" bankom o davanju kredita državi Hrvatskoj. Po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, u Austriji je zamrznuto oko 1,36 miliona evra imovine bivšeg premijera, koja je uglavnom nađena u njegovim sefovima u gotovini i vrednosnim papirima.

U Hrvatskoj je familiji Sanader blokirano 2,58 miliona evra, što gotovine, što nekretnina i pokretne imovine.

U međuvremenu, protiv Sanadera istragu zbog pranja novca i umešanosti u aferu sa "Hipo" bankom vode i austrijski organi gonjenja.

Sanader, koji je uhapšen 10. decembra prošle godine u Austriji na osnovu međunarodne poternice hrvatskog pravosuđa, i koji negira sve optužbe, želi suđenje u Austriji.

Supan je tokom suđenja ponovio da Sanader u Hrvatskoj ne bi imao fer suđenje u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, što je obrazložio dokumentom od 50 strana, koji obuhvata analize tima eksperata, a koji je predao sudu u Salcburgu u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: