Incko: Svi moraju poštovati Dejton

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su sve zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma preuzele obavezu poštovanja normi koje iz njega proizlaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

13:47

Default images

On je dodao da se te obaveze odnose i na Srbiju i Hrvatsku i da je referendum koji je najavila Republika Srpska suprotan Dejtonu.

"To je najmanje što očekujem od njih i zahvalan sam njihovoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH", rekao je Incko, koji danas u Savetu bezbednosti UN treba da podnese izveštaj o stanju u BiH.

Incko je, u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju", kazao da će u Savetu bezbednosti izložiti "izuzetno zabrinjavajuće stanje u BiH", ali će pomenuti i pozitivnu činjenicu da je međunarodna zajednica u celini spremna da odgovori na "izazove koji su pred nama".

On je rekao da se iskreno nada da neće morati delovati kada je u pitanju referendum o sudu i tužilaštvu u BiH, navodeći da vlastima RS preostaje sve manje vremena da ponište odluku o referendumu.

"Taj referendum je suprotan odredbama Dejtona i Ustava BiH. Referendum mora biti potpuno poništen. Ne postoji drugo rešenje. To će učiniti vlasti RS, nadam se. U protivnom, ja ću to učiniti", ponovio je Incko.

On je rekao da niko RS ne negira pravo na održavanje referenduma o pitanjima iz njene nadležnosti, ali "RS ne može održati referendum o nadležnosti koja pripada državi" jer, kako navodi, BiH na osnovu Dejtona ima pravo na pravosudne institucije na državnom nivou.

Visoki predstavnik smatra da međunarodna zajednica mora zadržati OHR i Eufor sa njihovim izvršnim mandatima kao važne mehanizme i dodaje da bi bilo neodgovorno te mandate zanemariti ili odustati od tih mandata.

Najteža kriza od završetka rat

Incko je ocenio da se BiH "suočava s verovatno najtežom političkom krizom od završetka rata, vrhunac negativnog trenda koji je započeo 2006. godine", navodeći da je Dejtonski sporazum, koji je zemlji doneo mir i napredak, sada "pod napadom vlasti RS, kao i elementi osnova države".

"Država još funkcioniše na ograničenom privremenom finansiranju, zakonodavni proces je na čekanju, tako da trenutno ne postoji mogućnost napretka u EU i NATO. Sve to jasno ukazuje na potrebu da međunarodna zajednica ostane odlučno angažovana u zemlji kako bi se sprečilo produbljivanje krize koja bi mogla destabilizirati celu regiju i da pomogne u povratku na put evroatlantskih integracija", naveo je Incko.

On kaže da sedam meseci nakon izbora ne postoji ni mogućnost skorog dobijanja državne vlasti, a zvaničnici RS otvoreno govore o raspadu države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: