Srbija posvećena saradnji sa Hagom

Najviši srpski zvaničnici poručili su tokom susreta sa holandskim parlamentarcima da će Srbija ostati posvećena punoj saradnji sa Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

19:11

Default images

Predstavnici holandskog parlamenta rekli su da će svaki naredni korak Srbije na putu evropskih integracija zavisiti od te saradnje.

Sa delegacijom holandskog parlamenta sastali su se predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i predsednik Odbora Skupštine za evropske integracije Laslo Varga.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će Srbija nastaviti da čini sve da bi okončala saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Tadić je sa holandskim poslanicima koji su u poseti Skupštini Srbije, razgovarao o međudržavnim odnosima, o evrointegraciji Srbije i o regionu, saopštio je njegov kabinet.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da vlada radi na ispunjavanju uslova za to. Cvetković je izneo očekivanje da će poseta doprineti jačanju političkog dijaloga Srbije i Holandije i da će pozitivno uticati na napredak Srbije u evropskim integracijama.

"Srbija je u potpunosti posvećena saradnji sa Haškim tribunalom i nadležne institucije kontinuirano preduzimaju napore kako bi se preostala dvojica okrivljenih privela pravdi" rekao je premijer Cvetković govoreći o potrazi za haškim optuženicima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Holandski parlamentarci su se, kako je navedeno u vladinom saopštenju, interesovali za aktuelnu ekonomsku situaciju, saradnju sa Haškim tribunalom, reformu pravosuđa i spoljnopolitičke prioritete Srbije.

"Budućnost Srbije u EU"

Herda Ferburg, koja predvodi holandsku delegaciju, izjavila je da je većina stranaka u Parlamentu Holandije uverena da je budućnost Srbije u EU.

Ona je ukazala da je za nastavak evrointegracije Srbije ključan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca koji će on početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN.

Poslanici iz Holandije su danas razgovarali i sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: