Ceca u junu u kućnom pritvoru?

Nakon što je prihvatio nagodbu tužilaštva i Svetlane Ražnatović, sudija piše presudu, koju će dostaviti Višem tužilaštvu, okrivljenima i oštećenima u postupku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

23:20

Default images

Zatim sledi rok za žalbu, a procenjuje se da bi presuda Svetlani Ražnatović i njenoj sestri Lidiji Veličković Ocokoljić mogla da bude pravosnažna početkom juna.

Tako bi prema, informacijama kojima raspolaže B92, Ražnatovićeva i njena sestra početkom sledećeg meseca mogle da počnu izdržavanje kazne kućnog pritvora uz nošenje elektronskih narukvica.

U emisiji "Insajder debata" portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio da je prema Svetlani Ražnatović primenjen pravni institut ublažavanja kazne.

Glavni razlozi za to su što Ražnatovićeva nije ranije osuđivana, što je samohrana majka i što se korektno držala tokom krivičnog postupka.

Da li je sporazum između tužilaštva i pevačice Svetlane Ražnatović napravljen u interesu države ili folk pevačice - to je bilo ključno pitanje emisije "Insajder uživo".

Podsetimo da je Viši sud u Beogradu prihvatio sporazum tužilaštva i folk pevačice, prema kojem će Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić služiti kaznu u kućnom pritvoru i uplatiti milion i po evra u budžet.

Ražnatovićeva je istovremeno sporazumom priznala da je protivpravno prisvojila oko pet miliona evra. Postavlja se pitanje kako će se nadoknaditi šteta naneta Fudbalskom klubu Obilić, koji kao i ostali klubovi u Srbiji, pripada svim građanima.

Obilić odlučuje za sebe

Tužilaštvo ne može da utiče na fudbalski klub "Obilić" da upotrebi svoje pravo i traži odštetu od bivše predsednice tog kluba, folk pevačice Svetlane Ražnatović, izjavio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić u emisiji "Insajder uživo".

On podseća da su predstavnici kluba odlučili da to pravo ne iskoriste, a tužilaštvo, kako je rekao, ne ulazi u razloge zbog kojih je takva odluka doneta.
Zorić: Mi smo apsolutno svesni da FK Obilić jeste sportsko društvo, da je društvena svojina, kako to kod nas još uvek funkcioniše.

B92: Da li je Tužilaštvo obavezno da štiti društvene klubove?

Zorić: To je specifičnost našeg zakonodavstva da je ovde bila stvar Fudbalskog kluba Obilić da li će istaći imovinsko- pravni zahtev. Ne može tužilaštvo naterati FK Obilić da podnese zahtev ako to neće.

Bivši predsednik FK Obilića Žarko Nikolić bio je glavni svedok u istrazi protiv Svetlane Ražnatović i prvi koji je pokrenuo postupak protiv nje za zloupotrebe.

On smatra da je jasan odgovor na pitanje zbog čega je uprava Obilića odlučila da ne tuži Svetlanu Ražnatović.

Nikolić: Imate zapisnik koji je u Skupštini.

B92: Ko je u Skupštini?

Nikolić: Pa cela njena familija, imate to u zapisniku.

B92: Dobro recite nam sada, ja sam video neka imena.

Nikolić: Oni sami sebe…neću ja tu…ali sam ja tužio Obilić jer sam ja ulagao u Obilić. Ja vodim spor na sudu i to teče nekim svojim procesom. Valjda će doći pravda i za meneZa mene je i ovo već pravda. Alal vera što ste je doveli do toga da prizna da je lopov. Nema ništa drugo. 11 godina ja pričam da je Svetlana Ražnatović kriminalac i lopov.

Šta će biti sa imovinom Ražnatovićeve

Nije jasno da li posle odluke suda da prihvati sporazum između tužilaštva i Svetlane Ražnatović, nadležne institucije nameravaju da vode istragu o poreklu njene imovine.

V.d. predsednika Apelacionog suda Radmila Dragičević Dičić nije mogla da govori o konkretnom slučaju, ali ne vidi nikakve zakonske prepreke da se takva istraga sprovede.

Dragićević Dičićeva: Uopšte nema zakonskih smetnji da se vodi finansijska istraga. Znači, prema Zakonu o oduzimanju imovine stečene iz krivičnog dela, postoje pretpostavke da tužilaštvo pokrene finansijsku istragu.

B92: Da li postoji mogućnost da sporazum o priznanju krivice isključi to?

Dragićević Dičićeva: Ne, ovaj zakon je pisan i pre donošenja, pre ovog novog zakona o oduzimanju imovine, a u novom predlogu zakonika o krivičnom postupku je stavljena mogućnost da se u okviru sporazuma pregovara i o imovini stečenoj pre izvršenja krivičnog dela, koja je pod sumnjom da je "stečena iz neke kriminalne delatnosti".

Posle osam godina istrage više tužilaštvo u Beogradu je krajem marta podiglo optužnicu protiv Ražnatovićeve, zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara od transfera fudbalera Obilića u inostrane klubove, kao i zbog držanja 11 pištolja bez dozvole.

Istraga je više puta proširivana. Osim Ražnatovićeve i njene sestre, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

268 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: