Sud prihvatio nagodbu sa Cecom

Viši sud u Beogradu prihvata da Svetlana Ražnatović i njena sestra služe kaznu u kući i da državi uplate milion i po evra. Nagodba zbog olakšavajućih okolnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

10:40

Default images

Obrazlaganje suda o prihvatanju sporazuma sa Ražnatovićevom i njenom sestrom trajalo je svega petnaestak minuta.

Prema sporazumu, pevačica i njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić treba da plate milion i po evra državi. Sporazum predviđa i da Svetlana Ražnatović provede godinu dana u kućnom zatvoru, a njena sestra šest meseci.

Kazna koju na osnovu nagodbe Svetlana Ražantović treba da odsluži je godinu dana kućnog pritvora, ali kako su joj uračanuta 4 meseca koje je provela u prtivoru tokom akcije Sablja 2003, u kućnom zatvoru će provesti 8 meseci.

Kaznu će "služiti" u svojoj kući u Ljutice Bogdana 3 u Beogradu. Njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić biće u kućnom pritvoru od 6 meseci.

Njih dve solidarno u budžet Srbije treba da uplate milion i po evra. Pošto rešenje o nagodbi sestara i Tužilaštva postane pravosnažno, sud će im izreći presudu, a one će novčanu kaznu plaćati na tri rate.

Prva rata je 15 dana od pravosnažnosti presude, druga rata je 6 meseci kasnije, a treća rata dve godine od pravosnažnosti presude s tim što ta treća rata podrazumeva i stavljanje hipoteke na kuću u Ljutice Bogdana.

Nagodba zbog olakšavajućih okolnosti

U obrazloženju zašto prihvata nagodbu Svetlane Ražantović i republičkog tužilaštva, sud je naveo između ostalog da je uzeo niz olakašavajućih okolnosti:
Svetlana Ražnatoviæ ispred sudnice (Tanjug)
Da nisu osuđivanje od 2000. godine kada je počinjeno prvo krivično delo prilikom transfera fudbalera, da do danas nisu izvršile ni jedn krivčno delo a ni u periodu pre toga, pa je na osnovu tog, kako je ocenjeno, dugog perioda, zaključeno da "one nisu sklone vršenju krivičnih dela".

Sud je takođe zaključio da je Svetlana Ražnatović samohrana majka dvoje maloletne dece, njena sestra Lidija takođe majka i porodična žena, a da FK Obilić koji nije hteo da se sudi sa sestrama.

Sud takođe smatra da je kazna odmerena i u skladu sa zakonom, a da je novčana suma koju će uplatiti u budžet od 1, 5 miliona evra potpuno primerena. Od četvoro optuženih u ovom predmetu, uključujući i nekadašnje funkcionere FK "Obilić" Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića, ukupna suma koju su prisvojili po optužnici je između 2,3 i 2,4 miliona evra, kada se pretvori u sadašnje vrednosti.

Navedeno je takođe i da bi u slučaju pokretanja sudskog postupka u ovom predmetu, on bio dug, komplikovan i preskup, da bi se morali saslušati svi svedoci iz istrage kao i fudbaleri od kojih nijedan nije saslušan u istrazi. Sud je prihvatanjem nagodbe želeo da to izbegne navodeći da je sporazum o priznanju krivice potpuno u skladu sa zakonom. FK "Obilić" ipak ima pravo da kao oštećeni uloži žalbu na rešenje sporazuma u roku od osam dana, a ukoliko to ne učini rešenje će postati pravosnažno i sud će zakazati izricanje presude u skladu sa nagodbom.

Pošto je sud usvojio nagodbu, Ražnatovićevoj i njenoj sestri neće biti suđeno, već će im biti izrečena presuda sa kaznama u skladu s nagodbom sa Tužilaštvom.
Svetlana Ražnjatoviæ (Tanjug)
Posle zaključenja sporazuma, portparol Tužilaštva Tomo Zorić je objasnio da će naplatom kazne od milion i po evra od Ražnatovićeve država zaraditi tri puta više od iznosa za koji je bila oštećena, kroz neki oblik utaje poreza.

On je tada ukazao da se optužbe da je sa saradnicima protivpravno prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara odnose na oštećenje "Obilića", koji ukoliko želi može da povede parnični postupak protiv Ražnatovićeve za naknadu štete. Čelnici kluba su se, međutim, javno izjasnili da to neće učiniti.

Ukoliko Ražnatovićeva i njena sestra budu osuđene na kućni zatvor, one će morati da u toku izdržavanja kazne nose elektronsku narukvicu oko noge, preko koje će Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pratiti njihovo kretanje.

Više tužilaštvo u Beogradu krajem marta je podiglo optužnicu protiv Ražnatovićeve, zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila oko četiri miliona nemačkih maraka i više od tri miliona dolara od transfera fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove, kao i držanja 11 pištolja bez dozvole.

Posle osam godina istrage, koja je više puta proširivana, osim Ražnatovićeve, optužnicom su obuhvaćeni njena sestra i nekadašnji rukovodioci FK "Obilića" Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević zbog prodaje jednog igrača.

Sporazumom o priznanju krivice nisu obuhvaćeni Binić i Dimitrijević, tako da se proces protiv njih nastavlja. Oni su uložili prigovore na optužnicu, o kojima treba da odluči sud.

Posle podizanja optužnice, Više tužilastvo je naložilo sporovođenje finansijske istrage protiv Ražnjatovićeve i njenih saradnika, kako bi se utvrdilo da li je njena imovina veća od legalno stečenih prihoda, ali je posle zaključenja sporazuma i ta istraga obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

478 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: