Dan pobede, Dan Evrope i Srbija

U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, manifestacijama u slavu žrtava Drugog svetskog rata i u znaku očuvanja antifašističkih tekovina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

07:51

Default images

Povodom ova dva dana, u Srbji će biti organizovan niz događaja.

Međutim, ovaj Dan Evrope u Srbiji protiče u senci upozorenja EU da je sistem belog šengena ugrožen. Od kada je to upozorenje u četvrtak stiglo iz Brisela, domaći zvaničnici ponavljaju da će učiniti sve kako do toga ne bi došlo.

Slične nade prehtodnih dana na raznim svečanostima povodom Dana Evrope izneli su i amabasadori evropskih zemalja u Srbiji verujući da će problem lažnih azilanata koji zloupotrebljavaju beli šengen biti rešen. Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište ukazuje na to da domaća politička elita, umesto da barem na ovaj dan upoznaje građane sa vrednostima EU i onim što bi trebalo da se radi na tom evropskom putu, pravi samo običnu ceremoniju.

"To je obična ceremonija, bez stvarnog sadržaja, pokušaj trenutnog marketinga. Ono što je trebalo je da taj dan bude izraz ukupne politike. Ali to nije slučaj, jer vidimo da i elementarne stvari kao što je bezvizni režim, mogu da dođu u pitanje jer neko ne radi svoj posao i ne stižu da rade ono za šta su izabrani", ocenjuje Prokopijević.

Prema poslednjim istraživanjima, podrška građana Srbije ulasku u EU je opala, ali je i dalje više od polovine populacije za to – oko 57 odsto stanovništva.

Građani Srbije, međutim, ne znaju dovoljno šta ulazak u EU zaista znači, već očekuju da on uglavnom odmah donosi bolji standard i bolju platu. Po tome se, kako navodi Prokopijević, ne razlikuju mnogo od drugih istočnoevropskih naroda koji su imali takva očekivanja pre proširenja 2004. i 2007. godine.

"Na ovom deklarativnom nivou svakako postoji većina za EU, ali na onom stvarnom mislim da ne postoji. A taj stvarni nivo se vidi kada se postavi pitanje potrebnih promena, koje je potrebno izvršiti da bi se postalo članica EU", ocenjuje Prokopijević.

"Građani Srbije ogromnom većinom odbijaju protržišne reforme, a isto tako bi, naravno kada bi se postavilo na ovakav način, odbili članstvo u EU", dodaje on.

Dan Evrope

Za Dan Evrope 9. maj je izabran 1985. godine u znak sećanja na 9. maj 1950, kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman predložio nekadašnjim ljutim neprijateljima Francuskoj i Nemačkoj da uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Centralna manifestacija Dana Evrope obeležava se u Briselu.

EU je u dosta teškom periodu i opterećuju je brojni problemi – kako rešiti zaduženost zemalja poput Grčke, Irske i Portugala, a da to ne poljulja zajedničku valutu evri, zatim rat u Libiji koji nosi sa sobom politički i privredni teret, ali i novi talas imigranata sa severa Afrike, zbog čega se najviše spore Francuska i Italija – prva zemlja na udaru tog imigracionog talasa.

Dan pobede

Obeležavanje Dana pobede u Moskvi (Fonet)
9. maj, osim što je Dan Evrope je i Dan pobede, jer je na današnji dan pre 66 godina završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je nestalo više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke.

Drugi svetski rat bio je pravi totalni rat vođen u Evropi, Aziji i Africi i vodama Mediterana, Pacifika i Atlantika i u njemu je učestvovala 61 zemlja.

Ovaj dan obeležava se u Srbiji tako što će zvaničnici položiti vence i cveće na spomenik Neznanom junaku na Avali i na Groblje oslobodilaca Beograda.

U svetu, centralna manifestacija je u Moskvi, gde je održana vojna parada. Prema najavama iz ruskog Ministarstva odbrane, na paradi je učestvovalo približno 20.000 vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: