"Pripremamo Srbiju za ulazak u EU"

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je u razgovoru s beogradskim srednjoškolcima da je osnovna ideja EU okupljanje država i njihovo udruživanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2011.

16:19

Default images

On je govorio i o ostvarivanju uticaja na svetsku politiku, naglasivši važnost procesa evrointegracija Srbije.

U debati povodom Dana Evrope, upriličenoj u Domu omladine sa više od 200 srednjoškolaca koji su učestvovali u projektu "Evropski dnevnik - mudar izbor", Dežer je rekao da je interes članica EU veća stabilnost na kontinentu i da je Srbija veoma bitna.

"Naš cilj je da i dalje razvijamo solidarnost među ljudima, širimo tržište, unapređujemo zajedničke razvojne programe, pronalazimo rešenja u cilju suzbijanja korupcije, uspostavljamo pravne okvire za što bolja praktična rešenja", naveo je Dežer skrenuvši pažnju na svoju odeću - plavo-žutu kombinaciju boja Evropske unije.

Radoznalost srednjoškolaca odnosila se na pitanja o očuvanju nacionalnog identiteta u slučaju pridruženja EU, potom na to u kom pravcu mladi treba da deluju tokom tog procesa, na traženja odgovora zašto "da", a zašto "ne" u Uniju, šta Srbija sve treba da učini da bi postala ravnopravan član....

"Na različite načine pripremamo i pripremaćemo Srbiju za ulazak u Uniju, naravno ukoliko vaši građani na referendumu to budu želeli. Ukoliko se preduslovi stvore, vi ćete dati poslednju reč i verujemo da će to biti u obostranom interesu. Ovo je demokratski proces u kojem su bitne brojne stvari u svetlu višeslojnosti društvenog života", kazao je Dežer.

On je dodao da će Srbija, u periodu koji predstoji, u zavisnosti od faze složenog procesa, morati da dokaže da je dostojan partner članicama EU, ocenivši da je Hrvatska bliže realizaciji cilja od Srbije, jer je ranije počela proces priključenja i u nekim oblastima brže delovala.

"Nema opasnosti od gubljenja identiteta. Evropska unija je samo okvir koji svi treba da unapredimo svojim znanjima, ključnim vrednostima, tolerancijom. Proces upoznavanja partnera je dugotrajan i složen, na njemu ima dosta prepreka, poput pitanja lažnih azilanata koje je ovih dana u žiži interesovanja i za koji verujem da će biti rešen", istakao je Dežer.

On je napomenuo da je za predstavnike EU veoma važno da budu upućeni u to šta brine građane Srbije, naglasivši da ni Unija "nije raj" i da je razumljiva opreznost i povremena zabrinutost građana zemalja koje su u procesu evrointegracija.

"Srbija ulaže napore u sprovođenju brojnih reformi, rešenja pitanja ratnih zločinaca, pomirenja u regionu... Dijalog Beograd -Priština je 'vruć krompir', ali je važno da je počeo i verujem da će biti iznađeno rešenje. Radi se i na transparentnosti finansiranja političkih stranaka, unapređenja medijskih i uopšteno pitanja ljudskih prava", naveo je šef delegacije EU u Srbiji.

Evropski zvaničnici i institucije, kako je naglasio, pružaju pomoć i podršku Srbiji u ostvarenju njenog evropskog cilja.
"Za nas je veoma važno da vodimo ovakve razgovore i sarađujemo u obostranom interesu, a 12. oktobra Evropska komisija će dati svoje mišljenje. Nadam se da će Srbija biti spremna do tada, a doprinos mladih u tom procesu može biti i značajnije angažovanje na lokalnom nivou u cilju unapređenja društvenih vrednosti", rekao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: