Pritvor za 16 službenika MUP-a

30 dana pritvora određeno za 24 osobe, među kojima je 16 službenika MUP-a, mahom iz Niša, zbog sumnje da su izdavali lažna lična dokumenta i za to primali mito.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.05.2011.

18:04

Default images

Oni su uhapšeni u danu kada je Srbija upozorena da bi vizni režim sa EU mogao ponovo da se uspostavi zbog lažnih azilanata.

Najveći broj uhapšenih su službenici PU u Prištini, koja je izmeštena u Niš.

Petog maja su uhapšeni službenici PU u Prištini Lulzim Neziri (51), Aleksandar Stojanović (38), Nikolina Simonović (48), Slaviša Milanović (46), Gordana Bekčić (49), Slavica Martinović (47), Dragoslav Đukić (47), Dušan Petković (47), Milan Janković (25), Ranko Milačić (51), Siniša Milanović (43), Zoran Radivojević (49).

Slobode su lišeni i policijski službenik PU Niš Dejan Bogosavljević (43), policijski službenik PU za grad Beograd Katarina Krčan (35), policijski službenik PU Vranje Valentina Petković (39), policijski službenik PU za grad Beograd (šef Odseka za putne isprave) Biljana Bulajić (49).

Uhapšen je i Oliver Dinić (44), šef Službe za građanska stanja Gradske uprave u Nišu, Dragan Jevtović (52), penzionisani radnik MUP-a, Zoran Trajković (52), iz sela Zagužanje u opštini Surdulica, Slavica Trajković (50), iz istog sela, Miodrag Janković (52), penzionisani radnik MUP-a (bivši načelnik PU Priština), Tomislav Marković (61), takođe penzionisani radnik MUP-a, Gorica Marković (56) iz Niške Banje i Sanja Mitić (42) iz Niša. Načelnik Uprave granične policije Nenad Banović, koji je i predsednik Vladine komisije za praćenje bezviznog režima sa EU, kaže da su ova hapšenja rezultat višemesečne istrage unutrašnje kontrole policije.

Banović kaže da su uhapšeni izdavali Albancima originalna dokumenta na osnovu lažnih izjava, pomoću kojih su kasnije oni odlazili u zemlje EU tražeći azil. Postoje osnovi sumnje da je policijski službenik PU Priština Lulzim Neziri u periodu od kraja 2009. do oktobra 2010. godine, organizovao grupu sa kojima je bio u stalnom i neposrednom kontaktu, radi postizanja dogovora u cilju nezakonitog pribavljanja biometrijskih ličnih karata i putnih isprava Srbije licima albanske nacionalnosti sa područja Kosova, na ime čega su zahtevali i primali novčane nagrade i druge poklone. Cilj je bio da bi korišćenjem svog službenog položaja i stvarnog uticaja posredovali kod drugih državnih službenika da obavljaju službene radnje koje ne bi smeli da rade ili da ne izvrše službe koje bi morali izvršiti i omogućili podatke iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP-a, suprotno Obaveznoj instrukciji o pravilima i postupcima u korišćenju informacionog sistema MUP-a.

Dačić: Akcija nema veze sa upozorenjem

Upitan o akciji "Božur", u kojoj su uhapšene, zbog izdavanja lažnih dokumenata 24 osobe među kojima i 16 policijskih službenika, ministar policije Ivica Dačić je naveo da ta akcija nema veze sa upozorenjima iz EU zbog lažnih azilanata, podsetivši da su i u prethodnom periodu hapšeni policijski službenici koji se bave izdavanjem dokumenata.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj tako što su izdavali lažna dokumenata - izvode iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu i prebivalištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: