Kako se boriti protiv narko-klanova

U borbi protiv narko-klanova poput Šarićevog, zemunaca i sličnih, potrebno smanjiti tržište i eliminisati potrebu za drogom sistematskom prevencijom kod mladih.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

15:24

Default images

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da će se grupe koje krijumčare kokain ubuduće samo smenjivati.

"Oni koji proučavaju organozovani kriminal narko tipa sigurno znaju da braća Šarić ili pre toga zemunski klan nisu jedini ljudi koji se bave trgovinom droge, na našem području ili Evrope i da mimo njih postoji još mnogo klanova", kaže Radovanović.

On kaže da se i posle hapšenja grupe i Brazilu postojati grupe koje će to raditi koje rade i koji će ubuduće to raditi

Za srpsku policiju nema dileme da je u akciji "Niva" uhapšen vođa zloglasnog novobeogradskog klana Dejan Stojanovića Keka. U "Beloj knjizi" MUP-a Srbije članovi te grupe označeni su kao izvršioci najtežih krivinih dela, kao što su ubistva, silovanja, razbojništva, iznude i krijumčarenje droge. Stojanovića policija dovodi u vezu sa nelegalnom prodajom fudbalera i organizacijom nereda u Đenovi.

U MUP-u Srbije je rečeno da su DNK uzorci Dejana Stojanovića Keke poslati u Brazil prošlog petka. Rezultati analiza kako su naveli u policiji, očekuju se tokom naredne nedelje.

Za vođu grupe Gorana Nešića, koji je u Srbiji osuđen na osam godina zatvora, zbog trgovine narkoticima, važi da je bio glavni distributer kokaina iz Južne Amerike koji se brodovima transportovao na Balkan.

"Jedina ispravna borba protiv droge jeste da smanjimo tržište u Srbiji odnosno da eliminišemo potrebu za drogom nekom sistematskom prevencijom kod mladih ljudi, da smanjimo broj dece koji ulaze u korišćenje droge, tako ćemo učiniti srpsko tržište nezanimljivim za narko klanove ali moramo biti svesni da će tada droga ići preko nas negde u zapadnu Evropu", kaže Radovanović.

Podsetimo, u međunarodnoj policijskoj akciji Niva tokom dve godine uhapšeno je 35 osoba, i zaplenjeno 610 kilograma kokaina. Brazilski sud naredio je zaplenu imovine osumnjičenih u vrednosti od oko 16 miliona dolara. Pravosudni organi Srbije tražiće njihovo izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: