Nadoknada za generala Trifunovića

Ministarstvo pravde i penzionisani general JNA Vlado Trifunović potpisali sporazum o naknadi zbog neosnovanog boravka u pritvoru u visini od 6,2 miliona dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

12:47

Default images

Tako će se Trifunoviću isplatiti odšteta od 6,2 miliona dinara, dok će po 4,2 miliona naknade dobiti i pukovnici JNA u penziji Berislav Popov i Sreten Raduški.

Ministarka pravde Snežana Malović u izjavi za B92 kaže da je generalu Trifunoviću naneta velika nepravda, koja je posle gotovo 20 godina najzad delimično ispravljena.

“Odustankom Tužilaštva od njegovog daljeg gonjenja, demokratska Srbija je jasno izrazila stav prema svemu što je general Trifunović uradio, a što je bilo predmet spora protekle dve decenije. Da je bilo više generala poput Trifunovića, koji je postupio ispravno, jer su životi mladih ljudi vredniji od nečijih fikcija i pomračenog uma, ne bismo se u ovako stravičnim razmerama suočavali sa zločinima koji su počinjeni na svim stranama. Istorija će, sigurna sam, zabeležiti da Trifunović ničim nije ukaljao ugled i čast Srbije, kako je ocenio Miloševićev režim, već je, na protiv, postupio kao častan i pošten čovek, vojnik i general", rekla je Snežana Malović za B92.

Vlado Trifunović je bio komandant Varaždinskog korpusa JNA tokom rata u Hrvatskoj. U januaru 1992 uhapšen je i optužen za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje.

Tri godine kasnije pravosnažno je osuđen na sedam godina zatvora, zato što se 1991. godine, posle višednevne opsade i oružanih sukoba sa hrvatskim snagama, povukao sa oko 250 vojnika iz kasarne u Varaždinu.

Trifunović je u zatvoru proveo 547 dana, a njegovi podređeni oficiri Sreten Raduški 465 i Berislav Popov 446 dana.

Zbog spleta istorijskih okolnosti, za Trifunovićevog advokata je naknada štete - značajan gest države.

"Mislim da je ovaj sporazum važan kao jedan gest vlasti čija je poruka da teška, sistematska i politički motivisana kršenja ljudskih prava zaslužuju poseban tretman. Zato mislim da je u ovom slučaju napravljen jedan mali korak suočavanja sa prošlošću", kaže advokat Vladimir Đerić.

Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava, koji je sa grupom intelektualaca još 1995. godine pokušao da skrene pažnju javnosti na slučaj generala Trifunovića, kaže da je žalosno što je demokratskoj vlasti trebalo jedanaest godina da vrati čast i ugled ovom oficiru, Ipak, ovo smatra znakom otrežnjenja, ali zakasnelim.

"Očigledno je tadašnjem vojnom vrhu generalitetu i mnogim oficirima bilo stalo da svoju nekompetentnost, jer ti su ratovi gubljeni dobrim delom zbog nesposotbnosti tog kadra, da priukriju izdajom i onda je Trifunovic imao tu nesreću da bude izabran za nekog ko bi bio dobar izdajnik i dobar izgovor", rekao je Dimitrijević.

On dodaje da veliki deo sramote treba da snose i vojnici koje je Trifunović spasio i njihovi roditelji, zbog nedostatka reakcije na nepravdu koja je naneta trojici oficira JNA.

"Novac ne može da mi vrati uništene godine i porodicu"

Trifunović za B92 kaže da mu ništa ne može vratiti uništene godine, zdravlje i porodicu. On poručuje nadležnima da novac koji su mu dali ne može da iskoristi ni za kupovinu stana.

“To mi ne može omogućiti da normalnije živim, jer sa tim novcem ne mogu kupiti stan. A stan nemam. Niti iko hoće da mi ga da”, kaže Trifunović

On navodi da je u aktivnoj vojnoj službi proveo 43 godine i da je za to vreme uplaćivao stambeni doprinos.

"Niko u državi ne želi ni da čuje da meni treba da daju stan. A vi sami znate pošto su danas stanovi i kakvi se mogu kupiti i da taj novac ne vredi ništa", kaže on.

Trifunović, koji je sada u Niškoj Banji na oporavku posle operacije, kaže da je neizvesno i da li će ostati u hotelu Bristol u kome je skoro dve decenije.

"Kad umrem, odvešće me na groblje, ili će u međuvremenu hotel prodati, a mene isterati tamo negde da idem u podstanare. A da li ću ja imati para da tada plaćam nekom privatniku, to ne znam", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: