UN istražuju ubistvo Bin Ladena

Istražitelji UN za ljudska prava pozvali su SAD da objave sve činjenice u vezi sa ubistvom Osame bin Ladena, a naročito da li je bilo pokušaja da se uhapsi.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2011.

16:16

Default images

"Važno je izneti ove činjenice 'na videlo'", smatraju istražitelji, ističući da je posebno važno "da li je u planiranju misije bilo napora da se Bin Laden uhvati".

Eksperti UN su rekli da postoje situacije u kojima se može upotrebiti sila sa smrtnim ishodom i tražili od SAD da objave detalje akcije.

Specijalni izvestilac UN za vansudske egzekucije Kristof Hejns i specijalni izvestilac UN za zaštitu ljudskih prava u suzbijanju terorizma Martin Šejnin istakli su da u pojedinim izuzetnim slučajevima u "operacijama protiv terorista" može da se upotrebi sila sa smrtnim ishodom.

"Međutim, pravilo bi trebalo da bude da se sa teoristima postupa kao sa kriminalcima, kroz zakonske procese hapšenja, suđenja i sudski donesene kazne", ističe se u zajedničkom saopštenju istražitelja koji podnose izveštaj Savetu UN za ljudska prava, među čijih su 47 članica i SAD.

Potvrda SAD da Bin Laden nije bio naoružan kada su u ponedeljak američki specijalci pucali u njega tokom operacije sprovedene u njegovom skrovištu u Pakistanu, kao i njegova sahrana u moru, što nije tipično za islamske običaje, izazvali su kritike u arapskom svetu i Evropi, a pojedinci zbog toga upozoravaju na mogućnost osvete.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj u utorak je pozvala na rasvetljavanje slučaja ubistva Bin Ladena, ističući da sve antiterorističke operacije moraju da se sprovode u skladu s međunarodnim pravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: