Dodik pisao Ban Ki Munu

Milorad Dodik pisao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodeći da najavljeni referendum nije o secesiji Srpske, kao i da se njime ne krši Dejtonski sporazum.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

23:55

Default images

Dodik u pismu skreće pažnju na određene činjenice koje ukazuju na potpuno drugačiju sliku od one koju pokušava da predstavi visoki predstavnik.

Osvrćući se na Inckove stavove kojima se optužuje rukovodstvo RS, Dodik je naveo da reč o potpuno netačnoj i iskrivljenoj predstavi o legitimnim političkim aktivnostima.

Dodik navodi da su upravo te i takve aktivnosti visokog predstavnika i prouzrokovale pravni i politički haos u BiH, te proizvele situaciju u kojoj je gotovo nemoguće domaćim organima da uređuju legislativu.

Kada je u pitanju konkretno referendum, jer se evidentno glavnina optužbi odnosi upravo na odluku Narodne Skupštine RS da raspiše referendum, Dodik objašnjava pravni i politički okvir koji je odredio ponašanje rukovodstva RS o ovom pitanju.

"Referendum koji je raspisan nije referendum o secesiji, niti o statusu Republike Srpske, niti je uvertira u neki od ovih referenduma. Referendum u Republici Srpskoj raspisan je potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana RS o pitanju koja po Ustavu RS, ali i aneksu 4 Dejtonskog sporazuma jesu nadležnost RS, a to je pravosuđe", navodi se u pismu.

Dodik naglašava da je u Dejtonskom sporazumu jasno i nedvosmisleno navedeno da sve nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti zajedničkih institucija BiH pripadaju entitetima i objašnjava da Ustav BiH ne poznaje nadležnost za pravosuđe i ono (pravosuđe) nije izričito u aneksu 4 navedeno kao nadležnost BiH.

Osopravajući izveštaj visokog predstavnika u BiH, Dodik kaže da Sud i Tužilaštvo BiH nisu deo Ustava BiH i kao takvi ne mogu se smatrati kategorijom koju poznaje Dejtonski sporazum.

"Dokaz su i pokušaji promene i dopune Ustava BiH kao aneksa 4 Dejtonskog sporazuma kojima se tek predlaže da se kao nadležnost BiH uvrste pravosudni organi. Da su oni već sada ustavna kategorija, kako tvrdi visoki predstavnik, onda ne bi bilo potrebe da se dopunjava Ustav BiH", navodi Dodik u pismu generalnom sekretaru UN.

Dodik ističe da se referendumskim pitanjem ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definisan Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama SB UN, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen ni jednim od pomenutih dokumenata.

"Specifično, referendum traži stav građana RS o nametnutim zakonima od strane visokog predstavnika o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH. Ono što ova dva zakona čini dodatno spornim, pored činjenice da ne postoji ovlaštenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini zakoni nametnuti od strane visokog predstavnika u čijim preambulama se visoki predstavnik ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH, za razliku od svih drugih zakona koje je nametnuo", kaže se u pismu. Ti zakoni o sudu i tužilaštvu BiH nemaju ustavnu osnovu, navodi Dodik.

Odbacujući neosnovanim napade, koje je Incko u svom izveštaju naveo protiv RS i njenog rukovodstva, Dodik ističe da RS dovodi u pitanje vandejtonsko i vanustavno delovanje i upravo insistira da vandejtonsko oduzimanje nadležnosti od entiteta, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma na isti način kao i osporavanje dejtonskih nadležnosti zajedničkih institucija BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: