Pada podrška Hrvata članstvu u EU

Ulazak Hrvatske u EU podržava samo 44, 6 odsto građana, što je najniža podrška članstvu u poslednjih pet godina, pokazuje najnovije istraživanje za maj.

Izvor: Beta

Petak, 06.05.2011.

18:49

Default images

Na to je, prema istraživanju agencije Promocija plus, uticala nedavna haška presuda generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Poređenja radi, ulazak u EU prošlog meseca je podržavalo 50,8 odsto ispitanih, a pre godinu dana njih 52,5 odsto. U poslednjih godinu dana najveća podrška zabeležena je u junu 2010 (53,1 odsto).

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 41,8 odsto ispitanih, što je najviše u poslednjih 12 meseci, dok ih je 13,6 odsto neodlučno.

Najveći zagovornici ulaska u EU su glasači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, njih 56,8 odsto, laburista je 56 odsto, pristalica Socijaldemokratske partije 54,4 odsto i Hrvatske narodne stranke 52,9 odsto.

Najmanja podrška članstvu zabeležena je među glasačima Hrvatske građanske stranke splitskog gradonačelnika Željka Keruma (25 odsto) i Hrvatske stranke prava (25,8 odsto).

Istraživanje pokazuje da su članstvu u EU skloniji građani zrelije dobi od onih mlađih.

Zanimljivo je da je u jadranskim regijama zabeležena nešto slabija podrška članstvu od one na kontinentu, a najveća podrška zabeležena je u županijama severozapadne Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: