Sloboda izražavanja na Balkanu loša

Bez slobodnih medija nema ulaska u Evropsku uniju - poručio je zemljama Zapadnog Balkana evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

11:17

Default images

Na konferenciji o medijskoj sceni Zapadnog Balkana i Turske u Briselu, učestvuju predstavnici više stotina medijskih kuća, među kojima je i glavni urednik informativnog programa B92.

Politički i ekonomski uticaji i pritisci, napadi na novinare stalna su pretnja novinarima i medijima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, upozorava komesar za proširenje Štefan File.

Više od 400 novinara i urednika iz regiona zajedno sa evropskim zvaničnicima traže način kako da se medijima proširi prostor slobodnog delovanja.

"Politika proširenja koju vodi Evropska komisija pokazala je da je sloboda izražavanja i medija pitanje u kome nije bilo napretka ili se, što je još gore, situacija pogoršala. Da bi jedna zemlja postala članica Evropske unije, mora da dostigne precizno određene standarde. Ne sme biti odstupanja i Evropska komisija je duboko zabrinuta zbog ovih događanja", rekao je File.

Brojnost učesnika skupa govori da je Evropska komisija odlučila da obrati znatno više pažnje na položaj medija i novinara u našem regionu, smatra glavni urednik informative B92 Veran Matić.

"Već je primećeno da se stanje u medijima i slobodama pogoršava i sama EK mora dati mnogo veći značaj očuvanju profesionalnog novinarstva i profesionalnih medija i unapređenju istraživačkog novinarstva prvenstveno, ne samo kao osnove novinarstva, već i kao doprinos borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Matić.

Veran Matić u Briselu je prezentovao trenutno stanje slobode medija i novinara u Srbiji, a posebna pažnja posvećena je istraživačkim projektima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: