Dačić: Nećemo postupati rasistički

Ministar policije Ivica Dačić rekao se da vrši kontrola na granicama, ali da se policija neće ponašati rasistički i sprečavati Rome da slobodno putuju u EU.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

19:31

Default images

On je gostujući u Vestima B92 rekao da se nastaviti borbu na sprečavanju odlaska lažnih azilanata iz zemlje i da će policija pojačati graničnu kontrolu.

Dačić je izjavio da zemlje EU nisu dostavile srpskim organima spiskove sa imenima podnosilaca zahteva za azil i dodao da je "reč o ljudima koji su građani Srbije i imaju pravo na slobodno putovanje".

"Nemamo informacije o njihovim imenima, jedino znamo njihovo nacionalno poreklo. U Luksemburgu su zahteve podnosili državljani Srbije iz Novog Pazara, Vranja, Niša i Smedereva", kazao je ministar policije.

Upitan za mere sprečavanja odlaska iz zemlje pripadnika nacionalnih manjina koji prednjače po broju zahteva za azil, Dačić je odgovorio da policija tokom kontrole na granici "postupa po zakonu".

"Vrši se kontrola na granicama. Da li mi treba da se ponašamo rasistički i nacistički? Da li treba da Rome izvadimo iz autobusa i kažemo im kako ne mogu da putuju", upitao je Dačić.

Dačić je najavio da će zemlja u nastavku akcije suzbijanja tog problema primeniti i "ekstremnije mere nego što može" i odbacio tvrdnju da "azilantske ture" organizuju turističke agencije.

Prema njegovim rečima, odgovornost leži i na nacionalnim zajednicama.

"Organizovanosti u svemu ovome nema od turističkih agencija. U nacionalnim zajednicama ima. Ljudi koji odu tamo u zemlje EU imaju smeštaj, hranu, pravo na školovanje dece, dobiju pare i kada treba da ih odbiju oni kažu mi se sami vraćamo", kazao je Dačić i dodao da taj problem nije karakterističan samo za Srbiju.

"Lažni azilanti nisu samo problem Srbije"

"Nije problem samo sa Srbijom. To su dečje bolesti. U Luksemburgu je zabeleženo 300 zahteva, u Belgiji manje od 1.000 prošle godine. Najveći problem je u Švedskoj i Nemačkoj, a to su države koje ne traže ukidanje vizne liberalizacije Srbiji", rekao je Dačić.

On je ponovo istakao da je broj zahteva za azil srpskih drzavljana u zemljama EU tokom prva tri meseca opao za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu i najavio pojačane kontrole saobraćajne i granične policije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je i tokom cele prošle godine sprovodilo akcije na suzbijanju tog problema. Tražićemo elemente organizovanosti, ako ih neko organizuje biće uhapšen", kazao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: