Godinu dana romske biblioteke

Prva i za sada jedina romska biblioteka u Srbiji, ali i na Balkanu, već tačno godinu dana radi u novosadskom prigradskom naselju Šangaj.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

18:38

Default images

Postigla je veoma dobre rezultate, jer čak 17 odsto Šangajaca ima člansku kartu, a i mnoga romska deca se u prostorijama ove biblioteke spremaju za kontrolne zadatke u školi.

Romska biblioteka je ujedno i edukativni centar, ali i preteča Zavoda za kulturu Roma jer, pored čitanja, deca ovde rade i domaće zadatke.

U tome im pomaže prva zaposlena bibliotekarka romske nacionalnosti, Dragana Dimitrov, inače diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti.

Bibliotekarka Dragana Dimitrov kaže da u svom radu pokušava da uspostavlja čitalačke navike kod dece i odraslih.

"Ja sam pre svega prijatelj dece, a potom i neko ko im pomaže da lakše savladaju gradivo u školi. Posle nastave deca direktno dolaze u biblioteku, uče, spremaju se za kontrolne i pismene zadatke, radimo razne radionice...", rekla je Dragana Dimitrov.

Najvažniji cilj ogranka novosadske gradske biblioteke "Trifun Dimić" u Šangaju je postignut - popravljene su jedinice na polugodištu, deca su sklonjena sa ulice i zimi su u toplom i na sigurnom.

U prvoj romskoj biblioteci kažu da su nabavili sve od romske literature što se moglo naći u Srbiji.

Nažalost, to je samo 350 od ukupno 4000 naslova, koliko ova bilioteka ima.

Ujedno, to je apel svima koji poznaju romski jezik da nastave da pišu na njemu, kako bi se njihove knjige našle na policama biblioteke u Šangaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: