Stroža kontrola granica

Nadležni predstavnici Vlade dogovorili preduzimanje niza novih mera za strožu kontrolu načina na koji građani Srbije koriste režim bezviznog putovanja.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

22:05

Default images

Državni vrh poručuje da da vladina Komisija za praćenje bezviznog režima putovanja aktivno radi na sprečavanju odlaska lažnih azilanata iz Srbije u države EU.

Upozorenje iz Brisela da je zbog lažnih azilanata možda ugrožen bezvizni rezim prodrmalo je Beograd. Ovaj problem Srbija ima već više od godinu dana, a ni upozorenja EU da je možda ugrožen i šengen nisu ništa novo.

Međutim, sve do nedavnih najava iz Brisela da će se već u junu razmatrati bezvizni režim Srbije, naši zvaničnici su nas obaveštavali da se broj azilanata smanjuje.

Na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova o primeni bezviznog režima sa Evropskom unijom, kome su prisustvovali zamenik premijera i ministar MUP-a Ivica Dačić, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević konstatovano je da problem takozvanih lažnih azilanata iz Srbije postoji više od godinu dana.

U saopštenju MUP-a je navedeno i da je na sastanku konstatovano da je vlada do sada preduzela niz mera uključujući i formiranje Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa Evropskom unijom, ali i da je u narednom periodu neophodno intenzivirati mere u cilju suzbijanja te pojave.

Lažni azilanti i dalje hrle u evropske zemlje a oni koje se i vrate u Srbiju, ponovo pronađu put do zapadnih zemalja. Naši zvaničnici poručuju da Srbija proverava i hapsi sve one koji izdaju dokumenta bez provere a Mirko Cvetković ovako odgovara na pitanje zasto se sa laznim azilantima nismo izborili mnogo ranije.

"Drugi kanal je da se više nastavi na informisanju javnosti kako bi se shvatilo da je problem lažnih azilanata problem svih nas", rekao je Cvetković.

Evropska komsija će do 9. juna napraviti izveštaj o sprovođenju Sporazuma o viznoj liberalizaciji sa Srbijom i predati ga zemljama članicama Unije. Prosle nedelje ovde je bila ekspertska misija koja je istrazivala situaciju u nasoj zemlji.

"Postoje teškoće u sprovođenju sporazuma. Periodično dolazi do zloupotrebe viznog režima od lažnih azilanata. Sada razmatramo zašto dolazi do lažnih azilanata i na koji način u budućnosti sprečiti tu pojavu", rekao je Vensan Dežer, predstavnik EU u Beogradu.

Ako se o azilantima bude pitala poljska, Srbija nece imati problema. Ova zemlja od jula preuzima predsedavanje EU a njihov premijer koji je bio gost Nemanjine 11 veruje u nase napore da se izborimo sa ovim problemom.

"Vrlo je važno da Srbija pokaže svim skepticima da radi sve da ne bi se taj problem širio i to je vaš zadatak. A mi znajte nismo među tim skepticima, objašnjavamo svima u Evropi da Srbija radi sve sto je u njenim snagama da bi problem rešavala", kaže Donald Tusk, premijer Poljske.

Posledice su već očigledne. Analitičari smatraju da je šteta napravljena pre svega na političkom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: