Jovanović: Vlast kriva za azilante

Lider LDP Čedomir Jovanović je izjavio da su pogrešna politika i ponašanje države i njenih zvaničnika razlozi većeg broja azilanata iz Srbije u EU .

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

15:53

Default images

On je rekao da vlasti pogrešno "Evropu najčešće predstavljaju kao utočište od egzistencijalnih i ekonomskih problema".

Prema njegovim rečima, Srbija nikada neće postati moderna evropska zemlja, ni članica EU, ako se nastavi sa širenjem iluzije da će biti primljena kao socijalni slučaj, bez prethodne spremnosti i odluke da se iznutra promeni.

"To je pogrešna politika u kojoj nema pravog karaktera i zato je logična odluka velikog broja najugroženijih i nasiromašnijih ljudi da pokušaju da se, po svaku cenu i uz velike rizike, dokopaju socijalne pomoći u nekoj od zemalja Unije, a kriminalcima je to poziv da organizovano vrše prevare i prebacivanje potencijalnih azilanata", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi medijima.

Lider LDP smatra da se problem azilanata ne može rešiti samo policijskim snagama, jer je, kako je naveo, očigledno da postoje čitave društvene grupe, manjinske zajednice i krajevi, koji ne vide nikakvu budućnost i perspektivnost u Srbiji, koju sve manje osećaju kao svoju.

"Brojke i upozorenja koja stižu iz Brisela treba najozbiljnije shvatiti i promeniti atmosferu evropskih integracija i način na koji državni zvaničnici građanima predstavljaju taj proces", dodao je Jovanović.

On je ocenio da ugrožene grupe, socijalno ugroženi krajevi zemlje i pripadnici manjina moraju biti ozbiljnom i razvojnom državnom politikom integrisani u društvo, a kod njih se mora stvoriti osećaj pripadnosti zajednici, na isti način na koji čitava zemlja mora da razvija osećaj pripadnosti ne samo evropskim fondovima, nego i vrednostima na kojima je izgrađena EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: