Problem azilanata poznat odavno

Poznavaoci prilika ukazuju da se odmah nakon dobijanja belog šengena moglo naslutiti da će postojati problem sa lažnim azilantima.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

23:45

Default images

Taj problem je očigledan na jugu Srbije, a posebno je osetljiv zbog stava oko Kosova.

Zlatko Nikolić, saradnik Instituta za kriminološka istraživanja za B92 kaže da se odavno mogla naslutiti situacija u kojoj je Srbija danas.

"Moramo zbog političke delikatnosti da postupamo tako kako smo do sada postupali da svi građani i sa Kosova imaju pravo na pasoše i putne isprave ove države, ali se znalo da će se zloupotrebiti. Čekalo se ako bude, onda ćemo. Evo bilo je, pa se sada radi. U svakom slučaju, možda je i dobro da je do ovoga došlo, da te restrikcije nisu apriori rađenje, jer bi teža optužba bila da smo restriktivni prema tim građanima, da smo restriktivni prema tim građanima kao građanima drugog reda, prema Romima, Albancima, prema ostalom nesrpskom stanovništvu", kaže Nikolić.

Tek nakon što je iz Brisela stiglo upozorenje da bi režim belog šengena za Srbiju mogao biti preispitan zbog lažnih azilanata, reagovala je Vlada i MUP.

Vlada je na redovnoj sednici odlučila da kratkoročnim i dugoročnim merama smanji broj lažnih azilanata ka zemljama EU, dodajući da beli šengen nije urgožen.

Istovremen je policija u akciji zvanoj “Božur” uhapsila 24 osobe od kojih je 16 policajaca zbog izdavanja lažnih putnih isprava.

Minsitar policije Ivica Dačić je vest o hapšenju saopštio u Luksemburgu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za rad, zapošljavanje i migracije Luksemburga Nikolasom Šmitom. Dačić je u Luksemburg otišao upravo zbog novonastale situacije sa lažnim azilantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: