Homen: "Beli šengen" nije ugrožen

Vlada Srbije odlučila da kratkoročnim i dugoročnim merama smanji broj lažnih azilanata iz Srbije ka zemljama EU. Slobodan Homen: Bezvizni režim nije ugrožen.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.05.2011.

16:10

Default images

Na sednici Vlade je zaključeno i da bezvizni režim između Srbije i država EU nije ugrožen, izjavio je koordinator za odnose sa javnošću Slobodan Homen.

On je naveo da je Vlada zaključila i da sa velikim oprezom treba posmatrati povećanje broja lažnih azilanata iz celog regiona, pa i Srbije.

"Razgovaralo se o kratkoročnim i dugoročnim merama koje treba da dovedu do smanjenja broja lažnih azilanata i očekujemo da ćemo u tom smislu biti uspešni", rekao je on.

Homen je objasnio da pitanje kratkoročnih mera podrazumeva kažnjavanje turistIčkih agencija "jer je lako utvrditi da li neko ide kao turista ili hoće da se iseli".

On je naveo da dugoročne mere podrazumevaju inkluziju, odnosno uključenje pripadnika etničkih grupa koji su uglavnom lažni azilanti u kompletan državni i društveni sistem.

Prema njegovim rečima, dugoročne mere je neophodno primeniti kako bi suštinski rešili problem ilegalnih azilanata, a što će biti i jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Homen nije mogao da navede tačan broj lažnih azilanata iz Srbije uz obrazloženje da se podaci o tome vode u svakoj od država EU zasebno.

On je rekao da je konačan cilj Vlade Srbije da broj lažnih azilanata bude među najmanjima u regionu, a i među najmanjima u svetu.

Homen je dodao i da je činjenica da je u nekim zemljama EU broj lažnih azilanata iz Srbije veliki.

Upitan o stavu Belgije povodom velikog broja lažnih azilanata iz Srbije, Homen je objasnio da se Belgija obratila pismom u kome je skrenula pažnju Srbiji da se povećava broj ilegalnih azilanata i da je potrebno preduzeti određene mere.

Prema njegovim rečima, to pismo je stiglo pre dolaska poslednje misije Ekspertske komisije EU u Srbiju i očekuje se da će se na osnovu nalaza te komisije pokazati da se trend lažnih azilanata smanjuje.

Homen je naveo i da će zbog tog pisma Belgije i upozorenja Vlada Srbije preduzeti niz kratkoročnih i dugoročnih mera kako se ne bismo našli u situaciji da ugrozimo bezvizni režim.

Među lažnim azilantima iz Srbije najviše je Roma i Albanaca, a po podacima nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 95 odsto njihovih zahteva za azil je odbijeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: