EU zahteva odlazak Đukanovića

Kako se približava datum održavanja kongresa vladajuće DPS manje su šanse da na čelu partije ostane Milo Đukanović, objavljeno je na portalu "IN4S".

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2011.

17:48

Default images

Informativni protal "IN4S" tvrdi da je nezvanični uslov Evropske unije, odnosno dodatna obaveza vlasti, pored sedam uslova koje Crna Gora mora da ispuni u procesu pridruživanja, odlazak Đukanovića sa mesta predsednika vladajuće partije.

Taj zahtev je, kako se navodi, premijeru Igoru Lukšiću postavila nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom njegove nedavne posete toj državi.

Podrška Nemačke, ističe se, kao najuticajnije zemlje EU, Lukšićevom kabinetu uslovljena je stvaranjem političkog ambijenta u kome nijedan detalj neće ukazivati da izvršnom vlašću iz senke upravlja bivši premijer, za čije ime se vežu brojne kriminalne afere.

Merkelova je, kako se navodi, prilikom susreta sa Lukšićem početkom aprila nedvosmisleno stavila do znanja da se Crna Gora može nadati podršci i pomoći Berlina na putu ka EU samo u slučaju da aktuelni premijer stane i na čelo DPS-a.

Bez garancija Đukanović neće da napusti funkciju

Ipak, Đukanović je na jučerašnjoj sednici Predsedništva DPS-a kao jedini kandidat ponovo predložen za predsednika stranke.

S druge strane, Lukšić šalje signale da ne pristaje na politiku "tapkanja u mestu", koja u osnovi ima za cilj kupovinu vremena za račun šefa njegove partije.

Portal "IN4S" takođe saznaje da Đukanović nije zadovoljan dosadašnjom realizacijom plana njegovog povlačenja sa mesta premijera koji je, kako se navodi, on usaglasio sa ključnim figurama SAD i EU za Balkan.

To mu je, kako se navodi, motiv više da bez čvrstih garancija ne napušta kormilo partije na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: