SAD: Hteli smo živog Bin Ladena

DNK analiza otklonila svaku sumnju oko identiteta ubijenog Osame bin Ladena. Vođa Al Kaide bio bi uhvaćen živ da je bilo prilike za to, rekli su u Vašingtonu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2011.

21:46

Default images

Savetnik Bele kuće za borbu protiv terorizma Džon Brenan rekao je da bi bin Laden bio uhvaćen živ da su vojnici SAD koji su ga likvidirali imali priliku za to.

Brenan je novinarima u Beloj kući rekao da su američke vlasti smatrale da će Bin Laden pružati otpor, ali da je postojala "mala" mogućnost da bi mogao da bude živ zarobljen.

On je naveo da bi se to desilo samo u slučaju da Bin Laden nije predstavljao pretnju za američke specijalce koji su došli po njega, ali je ubijen pošto je uzvratio vatru.

Jedan neimenovani američki zvaničnik upoznat sa operacijom rekao je da je Bin Laden poginuo pucajući na pripadnike specijalnih jedinica koji su zauzeli njegovo boravište. Taj zvaničnik je rekao da je Bin Laden pogođen plotunom pažljivo ciljane uzvratne vatre.

On je naveo da se dvadesetak specijalaca sa opremom za noćno gledanje spustilo niz užad iz helikoptera u kuću opasanu visokim zidom.

Bin Laden je ubijen pred kraj akcije koja je trajala oko 40 minuta. Specijalci su odneli Bin Ladenovo telo, a zarobljenici su predati pakistanskim vlastima.

DNK analiza potvrdila identitet

U međuvremenu, otklonjena je svaka sumnja da je upravo najtraženiji terorista na svetu ubijen u akciji američke vojske u pakistanskom gradu Abotabadu, udaljenom 100 kilometara od prestonice Islamabada.

Predstavnici američkog kongresa i obaveštajni zvaničnici potvrdili su u ponedeljak uveče da je pored DNK analize, koriščenjem nekoliko različitih sredstava za identifikaciju, utvrđeno da je stradao Osama Bin Laden.

Metode koje su korišćene, prema njihovim rečima, pouzdane su u 99,9 odsto slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: