Poruke sa samita u Karađorđevu

Šefovi država Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine zaključili da je zajednička budućnost tri zemlje u Evropskoj uniji, bez mešanja u unutrašnje stvari drugih.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

16:01

Default images

Budućnost regiona Balkana je u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, zaključeno je na sastanku u Karađorđevu.

Neformalnom samitu u Karađorđevu prisustvovali su predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul, i članovi predsedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da zato ne može da komentariše referendum o nadležnosti sudova i tužilaštava koji bi uskoro trebalo da bude održan u Republici Srpskoj.

"Srbija, međutim, nikada neće podržati referendum koji bi dovodio u pitanje teritorijalnu celovitost i integritet BiH i očekujem da se druge države na isti način odnose prema Srbiji i pitanju Kosova", naveo je Tadić.
Abdulah Gul (Tanjug)
Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da se nada da će se tri države u budućnosti naći pod, kako je rekao, "zajedničkom kapom Evropske unije i NATO".

On je rekao da Turska može da doprinese razvoju regiona svojim velikim iskustvom i potencijalom koji ima, navodeći da je njegova zamlja zainteresovana i za ulaganja u infrastrukturu u BiH i u Srbiji.

Predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je da je na sastanku bilo reči i o približavanju NATO-u, ali i da tri države po tom pitanju imaju različite stavove.

Radmanović je rekao da je, uoči trilateralnog sastanka, na bilateralnom susretu članova predsedništva BiH i predsednika Srbije, između ostalog, bilo reči i o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine.

Hrvatski član predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je taj razgovor bio koristan i iskren. On je najavio da će biti iniciran trilateralni sastanak predstavnika Srbije, BiH i Hrvatske na kojem bi bilo reči o optužnicama, poternicama i hapšenjima osumnjičenih za ratne zločine.
Željko Komšiæ u Karaðorðevu (Tanjug)
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da dve zemlje mogu da razgovaraju o svim spornim pitanjima i "bez patrona" poput Turske, ali da ni trilateralni susret nije loš, odnosno da je dijalog jedini put do kompromisa.

Komentarišući zahteve za autonomiju Sandžaka, Bakir Izetbegović je rekao da su pitanja dezintegracije na Balkanu "završena priča" i da su sada na redu integracije.

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da prvi put u novijoj istoriji Srbije predstavnici svih bošnjačkih stranaka imaju svoje predstavnike u Vladi.

Podsetimo, Tadić je rekao da je susret upriličen upravo u Karađorđevu, jer je to mesto na kojem su donošene i neke dobre i loše odluke, i da bi se pokazalo da tri države, bez obzira na to što u pojedinim stvarima imaju različito poimanje istorije, žele da dele zajedničku budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: