Niš: Propadanje palate Konstantina

Palata u kojoj je boravio car Konstantin u gradu na mestu današnjeg Niša se nalazi u lošem stanju, jer nema novca za konzervaciju ili nastavak istraživanja.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2011.

17:14

Default images

Stručnjaci tvrde da je objekat u velikoj meri oštećen, i da ga jedino zatrpavanjem mogu sačuvati od daljeg uništavanja.

Čelnici grada veruju da će do 2013. obezbediti sredstva za njegovo uređenje.

Luksuznu palatu sa oktogonom otkrio je 1988. godine arheolog Toni Čerškov. U ovom impozantnom zdanju 60 metara širine i preko 100 metara dužine sa retkim podnim mozaicima, podnim i zidnim grejanjem, freskama oslikanom zdanju najverovatnije je boravio Konstantin Veliki. Zbog nedostatka para istraživanja su obustavljena, palata je obrasla šibljem i travom, a zidovi su se obrušili.

Čerškov kaže da su sve dosadašnje inicijative prema Ministarstvu kulture i Gradu da se odobre sredstva za očuvanje ovog objekta ostale nesagledane.

Arhitekta Simo Glušić smatra da malo ko u Nišu zna šta se u stvari nalazi unutar i oko zidina tvđave, i da je neophodno barem obeležavanje i uređenje prostora pored ovih objekata.

Gradski većnik Miodrag Radović veruje da će do 2013. godine grad obezbediti sredstva za konzervaciju i uređenje palate sa oktogonom. Za tu namenu u ovom trenutku potrebno je oko 35 miliona dinara.

Strucnjaci upozoravaju da palata najverovatnije neće dočekati obeležavanje 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, i da je u ovom trenutku zatrpavanje jedino rešenje.

Arheolozi veruju da će posao koji su započeli pre više od 20 godina završiti neke naredne generacije koje će otkriti šta se nalazi u niškoj Tvrđavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: