Mađarska: Romi beže od neonacista

Romi iz jednog mađarskog sela iselili žene i decu pošto je jedna neonacistička organizacija napravila kamp za obuku u blizini kuća. Policija reagovala.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2011.

11:15

Default images

Selom već nekoliko nedelja patroliraju ljudi u kamuflažnim uniformama i ono je "praktično pretvoreno u bojno polje".

Janoš Farkaš, predsedavajući lokalnog saveta Roma, rekao je da se njegovi sunarodnici plaše sukoba s pripadnicima organizacije koja sebe naziva "Odbrambena snaga", i koja iz vizure ekstremne desnice samoorganizovano "deli pravdu".

Lokalna policija nije htela da reaguje, što je izazvalo proteste zastrašenih Roma.
Policijskom intervecijom ekstremisti su uklonjeni (Beta)
Romi su odlučili da ostanu u naselju, ali su žene i deca odvezeni u pet autobusa Crvenog krsta. "Oni su u strahu i verujemo da će biti bezbedniji ako odu", rekao je predstavnik Roma Janoš Farkaš. Žene i deca su u kampu u mestu Šileberc pokraj Budimpešte, rekao je predstavnik Crvenog krsta.

Država je posle tih incidenata zabranila "patrole", a ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter dao uveravanja da se uznemiravanje neće ponoviti. Mađarska vlada saopštila je da će učesnici ekstremno desničarskog pokreta biti kažnjeni sa po 100.000 forinti (400 evra).

Jako prisustvo policije je danas očuvalo mir, pa nije došlo do sukoba desničarske "milicije" i Roma, rekao je predstavnik Crvenog krsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: