"Taton": Presuda još nije napisana

Presuda osuđenima za ubistvo Brisa Tatona još nije napisana i zvanično uručena ni osuđenima ni porodici Francuza, iako su svi zakonski rokovi za to probijeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2011.

19:23

Default images

U Višem sudu u Beogradu kažu da će posao biti završen za par dana, dok branioci jedva čekaju da vide obrazloženje presude, za koju kažu da je pravno nemoguća.

Suđenje četrnaestorici navijača Partizana za ubistvo Brisa Tatona trajalo je devet meseci, a presuda je izrečena krajem januara.

Svi zakonski rokovi za dostavljanje pisane presude istekli su krajem marta, a u Višem sudu kažu da posao kasni jer se radi o složenom i obimnom predmetu.

Otac Stefana Veličkovića, mladića koji se branio time da je u vreme ubistva Brisa Tatona bio na sasvim drugom mestu, gde ga je saobraćajac legitimisao i napisao kaznu za parkiranje, kaže da mesecima nema priliku da uloži žalbu na presudu po kojoj će njegov sin u zatvoru provesti ukupno 12 godina. "Nije nam data mogućnost da se borimo za tu decu i njihovu pravdu i njihovu nevinost, koja je evidentna kada je moje dete u pitanju", kaže Veličković.

U Višem sudu u Beogradu su rekli da izrada presude kasni jer je na suđenju saslušan veliki broj svedoka, izveden veliki broj dokaza, pa će i presuda imati veliki broj stranica. Kako su rekli, sudija Mirjana Ilić je čak i svoje slobodne dane koristila kako bi završila posao. U Višem sudu obećavaju da će presuda biti poslata svima odmah posle prvomajskih praznika.

Branioci, međutim, imaju drugačiju teoriju i veruju da se sudija našla u specifičnom problemu; kako da obrazloži presudu koju je nemoguće obrazložiti. Zbog toga, kako kažu braonioci, sud im nije dostavio ni transkript izricanja presude, jer ne postoji.

"Sudija je obrazlažući presudu iznela niz navoda, a meni je najinteresantniji onaj da je krivično delo teško ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju izvršeno s eventualnim umišljajem, prema mom skromnom pravničkom znajnu, to je teško, čak nemoguće obrazložiti", kaže Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Ivana Grkovića.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da sud mora da napiše presudu u roku od 8 dana od kad je javno saopštena, ali da se taj rok može pomeriti kod složenijih suđenja. Međutim, kako kažu, nakon tog roka, povređeno je pravo na suđenje u razumnom roku.

"Ovo jeste komplikovan slučaj, bilo je puno svedoka, puno dokaza, ali ovo je i osetljiv slučaj zbog velikog pritiska javnosti i medija, i zato mislim da bi trebali biti tolerantniji prema ovom kašnjenju", kaže Kristina Todorović iz JUKOM-a.

Podsetimo, Brisa Tatona i grupu njegovih prijatelja napala je grupa huligana Partizana u centru Beograda 17. septembra 2009. dodine, da bi potom Tatona bacilli sa visokih stepenica. Od posledica zadobijenih tog dana, Bris Taton je dvanaest dana kasnije preminuo u bolnici. 14 ljudi osuđeno je na ukupno 240 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: