Galbrajt: Tuđman dopustio zločine

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio da je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio da se 1995. dogodi zločin u ''Oluji''.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

07:55

Default images

On je, međutim, u razgovoru za Dnevnik 3 Hrvatske radio-televizije ponovio svoju tezu da u "Oluji" nije počinjeno etničko čišćenje, prenela je agencija Hina.

Galbrajt je ocenio da je presuda u Hagu imala malo drukčije značenje i da su se oslanjali na sastanke, osobito na onaj održan na Brionima da bi utvrdili da je bila namera isterati srpsko stanovništvo.

On je ponovio da u "Oluji" nije bilo reči o etničkom čišćenju Srba iz Krajine: "Po mom mišljenju, ovde nije bila reč o etničkom čišćenju, jer u takvim slučajevima vojska proteruje stanovništvo s neke teritorije. U ovom je slučaju to stanovništvo pobeglo, možda su zato imali opravdani razlog, ali svakako su teritoriju napustili pre dolaska hrvatskih vojnih snaga."

"Smatram da Tuđman to nije učinio, ali videvši što se dogodilo, da su ljudi otišli, dopustio je da se dogodi zločin", rekao je Galbrajt i dodao da su
"spaljivane kuće i ubijani oni koji su ostali da se drugi ne bi vratili".

Odgovarajući na pitanje kako to da Hag sad kvalifikuje ''Oluju'' kao udruženi zločinački poduhvat, iako je američka administracija dala signal za tu operaciju, bivši ambasador je rekao da je on 1. avgusta 1995. preneo poruku vlade SAD Tuđmanu da razumeju zašto Hrvatska pokreće vojne operacije, da bi spasla Bihać.

"Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo vašim vojnim operacijama. Ali, jasno sam pri tom upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile, a on se na ta upozorenja oglušio", rekao je Galbrajt.

On je naglasio da SAD nisu odobrile operaciju čiji je cilj bio proterivanje Srba. "Svakako nismo odobravali nikakvu operaciju čiji bi cilj bio proterivanje srpskog stanovništva".

Galbrajt smatra da su Hrvati napravili potez bez presedana u međunarodnim odnosima, jer su generale poslali na suđenje nakon rata u kojem su pobedili, iako je to češći slučaj s onima koji rat izgube.

"To samo pokazuje koliko se Hrvatska promenila od vremena Tuđmana i da se razvila u suvremenu demokratsku državu u kojoj postoji vladavina prava kakva vjerojatno ne bi postojala ni u SAD-u u ovakvim okolnostima", rekao je Galbrajt.

On je zaključio da, iako se mnogima u Hrvatskoj krajnji ishod čini lošim, ceo postupak jako dobro pokazuje da je Hrvatska savremeno društvo koje je i te kako spremno za ulazak u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: