Novi članovi UO RTS-a i RTV-a

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) imenovao je nove članove upravnih odbora Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.04.2011.

20:16

Default images

Savet RRA je konstatovao i da RTS nije poštovala propise o učešću nezavisne produkcije i Zakon o oglašavanju.

U saopštenju se navodi da su novi članovi UO RTS-a novinari Đorđe Vozarević i Milica Kuburović, istoričar Predrag Marković, profesori Slobodan Marković, Zoran Popović i Žarko Trebješanin, sociolog Milan Nikolić, akademik Vojislav Stanovčić i ekonomista Dušan Stokanović.

U Upravni odbor RTV-a izabrani su novinari Ivan Benašić i Dimitrije Boarov, filolog i menadžer za odnose sa javnošću Vanja Barišić, ekonomista Dalibor Bubnjević, profesor Ljiljana Lj. Bulatović i kompozitor Boris Kovač.

Savet RRA je razmatrao i Godišnji izveštaj RTS-a za 2010. godinu i doneo zaključak da ova televizija nije ispunila zakonom propisanu obavezu o procentu učešća nezavisne produkcije.

Zakon ne precizira procente ostalih programa čiju obavezu proizvodnje i emitovanja ima javni servis, ali je izveštajem uočena ogromna disproporcija, odnosno mali procenat kulturno-umetničkog, dečjeg i edukativnog programa, a prevelik procenat informativnog, programa vesti, dokumentarnog i zabavnog programa.

Ovakva proporcija programa je zabrinjavajuća, utoliko što ona ne osigurava raznovrsnost i izbalansiranost sadržaja kojima se podržavaju demokratske vrednosti savremenog društva, a naročito poštovanje ljudskih prava i kulturnog, nacionalnog, etničkog i političkog pluralizma ideja i mišljenja.

Savet ističe da razume položaj javnog servisa, usled posledica ekonomske krize, kao i otežane okolnosti pri naplati pretplate, ali ipak skreće pažnju na veliki procenat repriza.

U saopštenju se ipak izražava zadovoljstvo procentualnim učešćem programa emitovanog na srpskom jeziku, kao i učešćem vlastite produkcije.

Savet je konstatovao i da je RTS u 2010. godini u više navrata kršio Zakon o oglašavanju, zbog čega je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, podneo prekršajne prijave.

Savet je izveštaj uputio Upravnom odboru Radio-televizije Srbije i pozvao ga da ispuni programske obaveze definisane Zakonom o radiodifuziji, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: