Nikolića u bolnici obišao ministar

Stanje Tomislava Nikolića, koji štrajkuje glađu i žeđu, pogoršalo se u nedelju uveče. Prebačen je u bolnicu, ali odbija terapiju. Obišao ga ministar zdravlja.

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2011.

20:09

Default images

Lider SNS Tomislav Nikolić prebačen je u nedelju iz zgrade Skupštine, gde je štrajkovao glađu i žeđu, u privatni KBC na Novom Beogradu jer mu se stanje pogoršalo.

Ministar zdravlja Zoran Stanković obišao je oko ponoći Tomislava Nikolića, a razgovarao je i sa doktorom Momčilom Babićem, koji brine o Nikolićevom zdravlju.

Ipak, ni ministar ni doktor Babić nisu želeli da odgovore na pitanje B92 kakvo je trenutno Nikolićevo stanje, da li mu je urađena analiza krvi i da li je primio infuziju.

Nikolića je obišao i doktor Jovan Marić, član Nove Srbije.

Ispred Kliničko-bolničkog centra Novi Beograd bilo je tridesetak pristalica Srpske napredne stranke, koji su se razišli odmah po odlasku ministra Stankovića. I doktor Momčilo Babić je oko 30 minuta posle ponoći napustio zgradu klinike.

Kada je moguća prisilna terapija

Podsetimo, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić u subotu je objavio da stupa u štrajk glađu i žeđu, a lekari su ga u nedelju oko 20 časova na nosilima izneli iz zgrade Skupštine, gde je boravio do tada. On je bio u svesnom stanju, ali imao je grčenje mišića.

Prebačen je u privatni KBC u Milutina Milankovića na Novom Beogradu.
Nikoliæa su na nosilima izneli iz zgrade Skupštine (Tanjug)
Doktor Momčilo Babić, koji brine o Nikolićevom zdravlju, rekao je u nedelju uveče da je lideru naprednjaka povišen krvni pritisak 150 sa 100, visoko je uznemiren, ima sve simptome iscrpljenosti i probleme sa zgrušavanjem krvi zbog nekonzumiranja vode.

Lekar je kazao da u sledećim satima i danima može biti vrlo dramatičnih obrta kada je reč o Nikolićevom zdravlju, kao i da svaki organizam individualno reaguje u ovakvim situacijama i da su u pitanju "dani, a ne nedelje".
Momèilo Babiæ (Tanjug)
Babić je naveo da Nikolić odbija da prima infuziju, hranu i vodu, ali da će u skorije vreme ipak morati da počne da prima neki oblik terapije.

"Mi se nadamo da će biti napravljen kompromis, da bar uzima nešto od terapije, na primer lekove protiv bolova, povišenu temperaturu i visoki krvni pritisak", rekao je Babić.

Babić je objasnio da u zdravstvenom sistemu Srbije za lečenje mora postojati pristanak pacijenta.

On je rekao da lečenje Nikolića trenutno podrazumeva praćenje zdravstvenog stanja, kako se kreću njegove vitalne funkcije, pritisak, puls.

Ipak, ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je u nedelju uveče za B92 da u određenim situacijama postoji obaveza lekara da bolesnika leči i mimo njegove želje.

To je, objašnjava ministar, neophodno u dva slučaja - kada je bolesniku život ugrožen ili kada nije u stanju da normalno rasuđuje.

"Dok je pacijent svestan i može samostalno da odlučuje, ima pravo da odbije predloženi medicinski tretman. Takvu odluku potpisuje i to se odlaže u njegov medicinski karton", rekao je Stanković. 

"Međutim, u trenutku poremećaja duševnog stanja ili poremećaja svesti na bilo koji način i kada je život ugrožen, lekar ima pravo i obavezu da preduzme mere i protiv volje pacijenta", kazao je Stanković.

Stanković je naveo da neuzimanje vode i hrane dovodi do bolesnog stanja, a da je dužnost lekara da otkloni opasnost koja može da ugrozi život bolesnika.

Ministar je precizirao da je to tako "i po zakonu i po Hipokritovoj zakletvi".

Na pitanje ko donosi odluku o primeni potrebnog medicinskog tretmana, odgvorio je da to čini ili neuropsihijatar ili lekar koji zbrinjava bolesnika.

Vučić: Nikolić prvo hteo na VMA

Potpredsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je, gostujući u Utisku nedelje na TV B92, da je Tomislav Nikolić najpre trebalo da bude prebačen na Vojnomedicinsku akademiju.

Ipak, lider naprednjaka se predomislio, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji ga je posetio tokom dana u zgradi Skupštine.

Nešto pre 22.30, Vučić je napustio studio u kom se snima emisija "Utisak nedelje" TV B92, nakon što je dobio vest da je Nikolićevo stanje pogoršano i da odbija da primi terapiju.

Nikolić je prestao da uzima hranu i vodu jer traži vanredne parlamentarne izbore. Sa predsednikom SNS je razgovarao predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić. koji je kazao da će izbore raspisati nakon što Srbija dobije status kandidata za EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

494 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: