Nikolić stabilno, nastavlja štrajk

Zdravstveno stanje lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji od juče štrajkuje glađu i žeđu, stabilno je. Predsednik Boris Tadić posetio Nikolića.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 17.04.2011.

09:19

Default images

Nikolić je posle razgovora sa Borisom Tadićem rekao da neće promeniti odluku o štrajku glađu i žeđu jer se nisu stekli uslovi za to.

Nikolić je novinarima u Domu narodne skupštine rekao da neće prekidati štrajk samo zato što se oseća loše i da moraju da se steknu uslovi kako bi odustao od odluke da ne uzima hranu i vodu.

Nikolić je ranije u toku dana ponovo pozvao vlast da raspiše izbore.

Nikolić se povukao u zgradu Skupštine posle mitinga na kome je objavio da će štrajkovati glađu i da neće uzimatu vodu sve dok vlasti ne raspišu vanredne izbore. Lider SNS je pod nadzorom lekara i okružen je stranačkim kolegama, porodicom i koalicionim partnerima i izjavio je da nema nameru da obustavi svoj štrajk dok izbori ne budu raspisani.

"Štrajk je zbog Srbije, celokupnih društvenih odnosa, arogancije i oholosti vlasti, zbog lošeg života u Srbiji i ne vidim da on može biti promenjen. Zato ga ne treba svesti na tako banalno pitanje raspisavanja vanrednih parlamentarnih izbora'', kazao je lider naprednjaka novinarima u Domu Narodne skupštine.

"Vlast ne valja nikome sem Tadiću"

Podsećajući da je nedavno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao o vanrednim izborima, Nikolić je ocenio da bi januarski ili čak aprilski izbori bili besmisleni.

''Nije stvar u tome hoće li biti izbori u decembru ili u januaru, što se mene tiče pobedićemo ih i u junu iduće godine, ali je stvar u tome da milioni građana čekaju kad će Boris Tadić da odluči da ova vlast ne valja. Za sve njih ta vlast ne valja, osim za Tadića i one koji u njegovom kabinetu preračunavaju koliko je bolji standard života nego pre 20 godina'', naveo je Nikolić.

Lider SNS je kazao i da je, kad se upustio u štrajk, bio svestan da može da ugrozi svoje zdravlje, ali da oko toga nije imao dilemu, a nema je ni sad.

''Pred ovim mojim gestom, bez obzira kako se završi, niko ne može ostati nem, ni oni koji trenutno odlučuju u Srbiji ni oni koji će kasnije da odlučuju, pošto sam ubeđen da ovi koji sad odlučuju ne mogu politički da prežive ovo što se desava u zemlji'', kazao je Nikolić.

"Svako ima svoj način borbe, tako da je ovo lični čin. Niti sam pozvao nekog da mi se priključi, niti bih voleo, a to kako će se ovo odvijati sa mnom... idem do kraja'', zaključio je Nikolić.

Lider naprednjaka je kazao da će u toku dana biti dosta kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice, dodajući da su obavestili ceo svet šta se dešava.

S druge strane, profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić kaže za B92 da nije siguran da će većina u Srbiji imati razumevanje za potez Tomislava Nikolića.

U razgovoru takođe ne isključuje mogućnost da u Srbiji dođe do nemira ukoliko se ovakva situacija nastavi.

A Srpska napredna stranka saopštila je da je danas u 7.30 sati isteklo tačno 24 sata otkako predsednik te stranke Tomislav Nikolić ne uzima vodu i hranu i ponovo je pozvala predsednika Borisa Tadića i Demokratsku stranku da donesu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Uz isticanje da "to nisu obični izbori, već izbori za spas Srbije", u saopštenju službe SNS za informisanje se navodi da "srpski naprednjaci upozoravaju režim da će snositi apsolutnu odgovornost za sve političke događaje koji će potresati Srbiju u narednim danima, nedeljama i mesecima, ukoliko se ogluše o volju većine građana Srbije koje danas predstavlja Tomislav Nikolić".

Još štrajkača u Nišu

Poverenik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Palilula u Nišu Boban Džunić stupio je u štrajk glađu i žeđu u znak podrške predsedniku SNS-a Tomislavu Nikoliću.

Džunić je agenciji Beta rekao da hranu i vodu ne uzima od sinoć i da štrajk neće prekinuti do ispunjenja zahteva koje je naveo Nikolić.

On je rekao da je juče obavestio porodicu, članove i predsednika stranke o svojoj odluci i da mu je veliki broj članova SNS-a javio da će se priključiti štrajku.

Trojica odbornika Nove Srbije u Gradskoj skupštini Valjeva stupila su u štrajk glađu, izjavio je danas predsednik Gradskog odbora te stranke Aleksandar Davidović.

Odbornici se nalaze u Gradskoj skupštini, u predvorju skupštinskih sala, rekao je Davidović agenciji Beta.

Odbornik Željko Vučinić rekao je da su se njegove kolege Marko Živanović, Sreten Lazarević i on odlučili za štrajk glađu kako bi "izbori bili što pre raspisani".

"Naš štrajk nema veze sa štrajkom glađu i žeđu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića. Mi smo se na ovaj korak odlučili pošto je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić počeo štrajk glađu, a ne i žeđu", rekao je Vučinić agenciji Beta.

Velimir Ilić je za B92 demantovao da je stupio u štrajk glađu i rekao da su mu lekari posle operacije glave zabranili takve postupke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

623 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: